Hoppa till innehållet

Utrikes

Kaukasiens technotempel vägrar böja sig

Flera hundra människor samlades utanför nattklubben Bassiani, i Tbilisi, för att demonstrera mot regeringen. Runt midnatt slog klubben upp sina dörrar och bjöd på fest.
Flera hundra människor samlades utanför nattklubben Bassiani, i Tbilisi, för att demonstrera mot regeringen. Runt midnatt slog klubben upp sina dörrar och bjöd på fest. Bild: Aleksandra Pogorzelska

Dagens ETC.

Technotemplet Bassiani, som har kallats världens bästa nattklubb, kämpar för sin överlevnad i Tbilisi. Ägarna anklagar politiker för att med pandemin som förevändning försöka stänga ned en frisinnad oas som erbjuder hbtq-personer en säker plats och strider för en mänskligare drogpolitik.

– Det här handlar inte om ett party. Jag är här för att försvara våra rättigheter, säger Lenka Tsitsisjvili, 38, som deltar i en olaglig protestfest.

För 22 månader sedan stängde nattklubbarna i Georgien ned – nu tänker de öppna, med statens tillstånd eller inte. I det konservativa Kaukasien står klubbarna nämligen för betydligt mer än en rolig kväll ute. Den mest kända av dem, Bassiani, har sitt dansgolv i en underjordisk bassäng nedanför Tbilisis Dynamo-arena. Här finns även darkrooms för hbtq-personer, som annars har svårt att hitta säkra platser för sex i ett land där många unga bor med sina föräldrar. Bassiani har också spelat en viktig roll i liberaliseringen av marijuana i landet, som för övrigt har en narkotikapolitik som brukar jämföras med Filippinernas. Klubben, och dess förmåga att bygga stöd för frisinnad politik, har gjort den till en nagel i ögat för de styrande partierna. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser