Utrikes.

2017-09-20 11:45
Utrikesminister Margot Wallström (S) vill utreda konsekvenserna av att skriva under FN-konventionen om förbud mot kärnvapen.
Utrikesminister Margot Wallström (S) vill utreda konsekvenserna av att skriva under FN-konventionen om förbud mot kärnvapen.

Kärnvapenförbudet skrivs på – men inte av Sverige

I dag ska FN:s konvention om ett globalt totalförbud för kärnvapen undertecknas. Men Sverige avvaktar. Frågan måste utredas vidare, säger utrikesminister Margot Wallström – trots att Sverige varit med om att förhandla fram avtalet.

I dag är det dags. Nu ska de stater som i juli röstade igenom en FN-konvention om förbud mot kärnvapen skriva under avtalet. Men trots att 122 av världens länder var med om att ta fram det som är tänkt att bli ett juridiskt bindande förbud är det bara 35 av dem som meddelat att de tänker signera det vid dagens ceremoni i New York.

Ett av de länder som valt att inte skriva under är Sverige.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Inte på onsdag. Vi tänker ta tid för att analysera innehållet ordentligt, hur det går ihop med övriga fördrag, som icke-spridningsavtalet och provstoppsavtalet men även våra samarbeten och vår svenska lagstiftning, säger utrikesminister Margot Wallström till Dagens ETC.

”Efter hot från USA”

Beatrice Fihn, chef för den internationella kampanjen mot kärnvapen, Ican, säger sig förstå ländernas avvaktan, även Sveriges, men är ändå besviken över beskedet.

– Jag hade velat att Sverige skulle vara där tillsammans med de andra länderna. Nu blir det tyvärr inte så. Regeringen känner väl att man måste utreda mer efter hot från USA om att samarbete mellan länderna skulle påverkas, säger hon till Svenska Dagbladet.

Det Beatrice Fihn syftar på är avslöjandet i augusti om att USA:s försvarsminister James Mattis skickat ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist och varnat för konsekvenserna om Sverige skriver under.

Det är dock inte alla som är lika förstående inför regeringens försiktighet. I en debattartikel i Dagens Nyheter från förra veckan vädjar en rad fysikprofessorer – nio av dem Nobelpristagare – till regeringen om att underteckna avtalet. Bland annat slår de hål på oron för att en signatur skulle äventyra militära samarbeten. Detta genom att peka på exemplet Nya Zeeland, som både förbjuder kärnvapen på sitt territorium och har ett samarbete med Nato.

Förutom de 35 länder som väntas skriva under avtalet i idag har ytterligare fyra sagt sig vara beredda att underteckna. 39 signaturer är dock inte nog. Ytterligare 11 måste underteckna avtalet för att det ska ha en chans att träda i kraft, vilket dessutom kräver att de undertecknande ländernas parlament ratificerar avtalet.

Exakt när dessa sista nödvändiga underskrifter kommer in är i dagsläget ovisst. Flera länder har meddelat att de kommer att agera som Sverige.

”Behöver ta tid”

Oavsett vad regeringens utredning kommer fram till lär anhängarna av FN-konventionen få bita på naglarna ett tag till. Efter ett ja från regeringen måste avtalet fortfarande passera riksdagens nålsöga. Där har inget av oppositionspartierna uttalat stöd för en ratificering.

– Jag tror att alla behöver tid för att analysera vad det här betyder och vi kommer ju att samarbeta med andra länder som också har samma intresse av att driva frågan om kärnvapennedrustning så det här kommer att behöva lite tid, säger Margot Wallström.

Nämndes inte

Vid omröstningen i juli om att införa ett förbud mot kärnvapen deltog inte vare sig de nio kärnvapen­nationerna eller Nato-­medlemmarna.

I statsminister Stefan Löfvéns regeringsförklaring den 12 september nämndes inte FN-avtalet med ett ord, trots att en skrivning om att ”främja nedrustning” funnits med vid 2016 års regeringsförklaring.

I medierna har det tidigare spekulerats i en spricka mellan utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist. Spekulationerna grundar sig i Margot Wallströms inställning till ett kärnvapenförbud som ”självklart” och Peter Hultqvists tidigare uttalanden om att Sverige inte ska underteckna något som äventyrar landets försvarsförmåga.