Utrikes.

2021-07-10 13:40
Annalena Baerbock. Bild: TT/AP/Michael Sohn
Annalena Baerbock.
Puffetikett
Dagens ETC

Kanslerkandidat anklagar medier för sexism

Efter att under våren ha tävlat om att bli landets största parti ser de gröna i Tyskland sitt stöd dala i en ny opinionsundersökning. Nu anklagar partiledaren Annalena Baerbock tyska medier för sexism.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Återkommande frågor om hur hon har tänkt balansera familjeliv och politik och påståenden om att ha poserat för nakenbilder har fått det tyska gröna partiets kanslerskandidat Annalena Baerbock att tröttna.

– Jag känner ofta – och får det ofta sagt till mig – att det är en belastning att jag, en 40-årig kvinna med unga barn, står som kanslerkandidat, sa hon nyligen till kvinnomagasinet Brigitte.

– Hatkampanjen mot Baerbock saknar motstycke i tysk valhistoria och överstiger vida allt som vi har sett gentemot Merkel, säger Michael Butter vid universitetet i Tübingen till Reuters.

Anklagas för plagiat

Men Annalena Baerbock har också fått kritik för att ha friserat sitt cv och sagt att hon var medlem i den ansedda tankesmedjan German Marshall Fund när hon i själva verket bara var en sympatisör.

Hon har också kritiserats för att ha betalat skatt på stora julbonusar först flera år i efterhand. En bok som hon släppt inför valet har därtill anklagats för plagiat och upphovsrättsbrott.

Kanslerkandidaten slår tillbaka mot anklagelserna. Men Deutsche Welles journalist Jens Thurau skriver i en kommentar på nyhetssajten att det tyska Miljöpartiet behöver erkänna att de har gjort misstag.

”Var och en av skandalerna går i sig att ursäkta – särskilt eftersom ingen av dem har att göra med grön politik. Men den stora volymen gör skillnad. Det är svårt att föreställa sig hur kandidaten och hennes parti hinner reparera skadorna innan valet i slutet av september”, enligt Jens Thurau.

I april hade de gröna 28 procent av väljarnas stöd, en siffra som nu har sjunkit till 20 procent. Därmed ökar chansen för kristdemokraten Armin Laschet att bli den som efterträder Angela Merkel.