Utrikes.

2016-03-08 03:41
Kanadas premiärminister Justin Trudeau tillsammans med de nyanlända syriska flyktingarna Sylvie Garabedian och hennes mamma Anjilik Jaghlassian. Bild Nathan Denette/AP/TT
Kanadas premiärminister Justin Trudeau tillsammans med de nyanlända syriska flyktingarna Sylvie Garabedian och hennes mamma Anjilik Jaghlassian.

Kanada säger nej till ensamkommande män

I slutet av november överraskade Kanada omvärlden med en specialdesignad mottagningspolitik.

Premiärminister Justin Trudeau förklarade att man bara tar emot familjer, kvinnor och barn från Syrien. Inga ensamkommande män.

Liberala Justin Trudeau var tydlig under sin valkampanj att han ville öka flyktingmottagandet från Syrien, vilket han också gjorde efter att ha kommit till makten. Kvoten höjdes till 25 000 flyktingar, men kravet efter terror-attentaten i Paris blev att inga ensamma män var välkomna på grund av terrorrisken.

Det kontroversiella förslaget har splittrat världen. Gör Kanada sitt för att hjälpa de mest utsatta eller slår förslaget mot oskyldiga män som också har ett skyddsbehov? Även i Sverige går åsikterna i sär. Genusprofessorn Helle Rydström är kritisk.

– Jag är mycket tveksam till att sortera bort människor som behöver skydd oavsett om det är män eller kvinnor. Oavsett vilket kan man ju inte göra om processen nu utan måste fokusera på att hjälpa de som är kvar i krigsområdet, säger Helle Rydström.

Väljer ut flyktingar

Gudrun Schyman ser det däremot som ett bra förslag som Sverige skulle kunna testa.

– Jag tycker att man ska rikta in sig på de mest sårbara i de här situationerna och eftersom kvinnor och barn är mest utsatta så visst. Man skulle kunna administrera det via UNHCR och humanitära visum, säger Gudrun Schyman.

Just UNHCR arbetade tillsammans med franska myndigheter hårt i flyktingläger i till exempel Libanon för att välja ut flyktingar som passade i det kanadensiska programmet. Sedan anordnade Kanada säker resväg med flyg ut från Libanon.

– Just att skapa säkra vägar att fly är centralt i den feministiska politiken eftersom det hellre satsas på män än kvinnor när resan är farlig och svår. Om det ska göras förändringar måste även sådana saker förändras, säger Gudrun Schyman.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Kanadas flyktingpolitik

Kanada har ett tak på 250 000 invandrare om året. Siffran är framtagen efter vad som anses vara landets behov. 65 procent av dessa ska vara arbetskraftsinvandring. Därmed sätts också ett tak på invandring av ”humanitära skäl”.

Men restriktioner och hårdare politik har genomförts också den senaste tiden. Medborgarskap har blivit svårare att få och lättare att förlora. Till exempel förlorar man nu sitt kanadensiska medborgarskap som man fått via anhörighetsinvandring om äktenskapet tar slut inom två år.