Hoppa till innehållet

Utrikes

Kan vi jobba tillsammans för fred?

ETC nyhetsmagasin

Kan vi som kräver en vapenvila nu, som vill att alla människor mellan Jordanfloden och Medelhavet ska få leva i frihet och säkerhet, hitta sätt att jobba tillsammans?

För mig som aldrig varit i närheten av ett krig var det nästan lite skrämmande att se dem i samma panel. De hade inte stått öga mot öga i väpnad strid, men ändå. De hade stått på varsin sida av en väpnad konflikt. Nu var israelen med i Breaking the Silence, en organisation av israeliska veteraner som samlar vittnesmål från krigets verklighet i syfte att få ett slut på ockupationen av Palestina. Och tillsammans med palestiniern reste han nu runt i USA för att skapa opinion i det land som håller Israels ockupation under armarna.

Det var uppenbart att de hade haft diametralt olika upplevelser. Det lät annorlunda när palestiniern pratade om hur palestinier har det, än när israelen gjorde det. Men de lyckades organisera sig mot ett gemensamt politiskt mål, trots olika åsikter, skav och svåra känslor.  

Kan vi som kräver en vapenvila nu, som vill att alla människor mellan Jordanfloden och Medelhavet ska få leva i frihet och säkerhet, hitta sätt att jobba tillsammans? Den frågan ställer sig många över världen, den frågan plågar den tynande israeliska vänstern, och det kan du läsa mer om i veckans tidning.