Utrikes.

2020-03-24 09:10
Bild: Klimatpolitiska rådet
Puffetikett
Dagens ETC

Kåberger: De kommande månaderna avgör mer än de senaste åren

Dagens ETC frågade Chalmersprofessorn Tomas Kåberger, ledamot i Klimatpolitiska rådet, vad Sverige kan göra så att de ekonomiska räddnings­paketen i coronakrisens släptåg också blir en lösning på klimatkrisen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Du har sagt att corona-­krisen innebär en klimatpolitisk prövning. Varför?

– Nu avgör världens regeringar vilka företag som skall räddas och vilka som inte skall det. Nu visar de om klimatpolitiken är på riktigt eller om man bara tänker rädda flygbolag.

Hur ser du på de ekonomiska åtgärder som redan vidtagits i Sverige?

– Hittills saknas politisk strategi. Som delägare vill staten rädda SAS, men hur går det för alla mindre lovande företag som var på väg att få expandera förnybar energi, elektrifiera transporter och ersätta fossila bränslen i industrin? Låter man dessa slås ut och räddar SAS borde väljarna byta regering.

Vad bör man konkret göra så att räddningspaketen hjälper, och inte stjälper, en grön omställning? 

– Man kan skynda på genomförandet av de färdplaner som Fossilfritt Sverige tagit fram tillsammans med stora viktiga industrisektorer. Det är en fantastisk svensk möjlighet eftersom vi har planerna färdiga. För att göra det behövs investeringar och en del nya lagar och regler. Men kanske ännu viktigare är att snabbt se till att inte små växande företag med nya tekniska lösningar med potential att minska globala växthusgasutsläpp slås ut. I båda fallen kan staten investera, inte lämna bidrag, så att skattebetalarna också får igen pengarna.

 Många jämför med finanskrisen. Men corona-krisen ser annorlunda ut. Hur påverkar det de här tankarna om en grön ny giv?

– Pandemin och politiken för att minska hälsoeffekterna skadar den reella ekonomin som också drabbar den finansiella. Många av världens rikaste har blivit mindre rika. Det är ovanligt.

– Men det viktiga är att skattebetalarna via sina valda politiker nu har makten att avgöra framtidens industristruktur. Det är en fantastisk möjlighet till demokratiskt inflytande. Hur klimatpolitiken bedrivs de kommande sex månaderna avgör mer än de senaste sex åren. En sådan chans till politikens inflytande för att undvika risken för ohanterliga klimatförändringar kommer inte igen. Det finns bara nu!

Kan leda till nolltillväxt

Coronakrisen kan leda till nolltillväxt i världsekonomin under 2020, enligt skärpta ekonomiska bedömningar.

De fossila utsläppen kan minska med 1,2 procent under 2020, enligt forskare i Global Carbon Project.

När stimulansåtgärder sätts in efter krisen kommer utsläppen emellertid sannolikt att växa snabbt igen. Under finanskrisen föll utsläppen 2009 med 1,2 procent, för att sen växa med 5,1 procent under 2010.

Alltfler ledande experter pekar på vikten av att ekonomiska stimulansåtgärder styrs mot en grön omställning.