Utrikes.

2017-11-16 09:45
Jubel bröt ut i Sydney efter att resultatet av folkomröstningen offentliggjorts.  Bild: David Gray/Reuters/TT
Jubel bröt ut i Sydney efter att resultatet av folkomröstningen offentliggjorts. 

Jubel i Australien efter ja till samkönade äktenskap

Premiärministern lovar lagändring lagom till jul.

Nära 62 procent av dem som röstat vill att samkönade äktenskap ska bli lagliga. Det meddelade den australiensiska statistikbyrån på en presskonferens i går förmiddag.

När resultatet offentliggjordes utbröt spontana gatufester runt om i landet, skriver tidningen Sydney Morning Herald. Tusentals människor samlades på gatorna och firade resultatet med dans och fest. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det här betyder allt, det här betyder allt, säger en tårögd Chris som kramade sin partner Victor vid ett stort firande i Sydney på onsdagsförmiddagen, rapporterade SVT Nyheter.

Kan bli en julklapp

Nu lovar premiärministern Malcolm Turnbull att försöka ha en ny lagstiftning på plats lagom till jul.

”Befolkningen har sagt sitt och min föresats är att göra deras önskan till lag till jul”, twittrade han när resultatet blivit klart.

80 procent av befolkningen, sammanlagt 12,7 miljoner människor, röstade i poströstningen som pågått i två månader. 

För att lagen ska gå igenom krävs det att parlamentet i Canberra håller en omröstning, resultatet av poströstningen är inte bindande.

Ledamöterna är fria att rösta som de vill, men Australien ser nu ut att sälla sig till den skara på omkring 20 länder i världen som hittills ställt sig bakom samkönade äktenskap.

”Seger för kärleken”

Malta sa ja till samkönade äktenskap i somras och i augusti i år lade Chiles president Michelle Bachelet fram ett förslag om att tillåta giftermål mellan två personer av samma kön. Parlamentet har dock ännu inte röstat om förslaget. I Australien jublade många över att steget mot samkönade äktenskap nu är taget. 

– Kärleken har vunnit en jordskredsseger, sade ja-sidans kampanjledare Alex Greenwich till Sydney Morning Herald på onsdagen.

Tre vägar till legalisering

Folkomröstning: Förutom det aktuella fallet Australien har bland andra Irland hållit folkomröstningar om samkönade äktenskap. Flera delstater i USA har röstat ja, men Irland blev 2015 det första landet som röstade ja.

Parlamentet: I Sverige blev samkönade äktenskap tillåtna efter att lagstiftningen kring giftermål blev könsneutral 2009. Även i bland annat Portugal, Island och Argentina var det en majoritet i parlamentet som gav möjligheten.

Juridisk prövning: USA fick igenom sin ”marriage equality” efter att Högsta domstolen behandlat ärendet. Den kom fram till att ett förbud strider mot  USA:s konstitution. Domstolsbeslut har också banat väg för hbtq-personers rätt till giftermål i Sydafrika och kan tvinga fram en lagändring i Taiwan.