Tre frågor.

2018-09-14 11:00
Joakim Medin
Joakim Medin
Puffetikett
Dagens ETC

Joakim Medin svartlistad av ungersk tidning: ”Vittnar om ett radikalt klimat”

ETC-medarbetaren har placerats på svarta listan av en ungersk regimtrogen tidning, tillsammans med många andra som landets regering vill misskreditera.

Vad är det som har hänt?

– För tredje gången har regeringslojala medier i Ungern publicerat en lista på fiender. Första gången, i september i fjol, rörde det sig om åtta journalister. I april var det flera hundra regeringskritiska namn. Nu har ett oppositionsparti placerat ut paket med böcker och listan som publicerats är på böcker och skribenter som kan finnas i paketen, som beskrivs som ”vänsterliberala”. Där finns jag och min bok Orbánistan med. Dock påpekas det att boken tyvärr inte är översatt till ungerska, så de har inte läst den själva.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vad innebär det att du är svartlistad – kan du fortfarande åka till Ungern?

– Ja, det är nog inga problem att åka dit – så långt gånget är landet inte. Men det vittnar om hur radikalt klimatet har blivit. Ungern fick hård internationell kritik efter att den första listan publicerades, och igen efter den andra listan, men ändå publiceras nu en tredje. Det är inte heller någon som låtsas att det inte är kopplat till regeringen, ägarna till de här tidningarna är högljudda regeringsanhängare. Det här klimatet borde inte kunna finnas i ett EU-land, efter kritiken mot de tidigare listorna borde det inte gå att upprepa, men de vill gärna provocera.

Vilka finns mer på listan?

– Olika ungerska intellektuella, författare, filosofer med flera. En punkt på listan handlar om examensarbeten från universitetet CEU – som regeringen vill misskreditera – och exempel på titlar. Sedan finns även Karl Marx och Friedrich Engels med på listan.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter