Utrikes.

2019-06-10 11:15
Bild: Vincent Yu/Kin Cheung/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Jätteprotester i Hongkong: ”Fler vågar gå ut nu”

Ett lagförslag om att brottsmisstänkta ska kunna utlämnas till Fastlandskina har mött stora protester i Hongkong. Inför årsdagen av att territoriet överlämnades till Kina utmanas nu Peking av de bredaste protesterna på länge.

– Det finns ett starkt engagemang från många som tidigare har tvekat med att gå ut och demonstrera, säger Kinaexperten Fredrik Fellman.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det kinesiska kommunistpartiets kontroll över den forna brittiska kolonin Hongkong utmanas åter av stora protester. Efter att den så kallade paraplyrörelsen fick hundratusentals att gå ut på gatorna under 2014 såg protesterna mot diktaturen ut att dö ut. Flera av ledarna greps och riskerar långa fängelsestraff.

Men ett förslag om en ny lag om utlämning av personer till Fastlandskina har fått nya protester att blossa upp. I helgen uppges minst en halv miljon människor har gått ut på gatorna i Hongkong för att manifestera sitt motstånd. Arrangörerna menar att det var upp emot en miljon demonstranter.

Oroas av politisk kontroll

Bakgrunden till protesterna är ett förslag om att även medborgare i Hongkong ska kunna utlämnas till myndigheter i Fastlandskina vid misstanke om brott, något som strider mot det självbestämmande som Hongkong haft sedan staden återgick i kinesisk kontroll 1997. Många oroas av över att lagen ska användas för att kontrollera politiska motståndare och att straffa dissidenter.

Efter protesterna har Hongkongs högste politiske ledare Carrie Lam avfärdat kraven på att slopa lagen.

– Vi kommer att fortsätta kommunikationen och förklara att det finns väldigt lite att vinna på att skjuta upp lagförslaget. Det skulle bara skapa mer oro och splittring i samhället, sa hon under måndagen enligt Reuters.

I förra veckan diskuterades förslaget i Hongkongs parlament, men debatten spårade ur och ledde till ett slagsmål mellan ledamöter där minst en person skadades. De stora gatuprotesterna har till största delen varit en lugn marsch, men ett hundratal demonstranter drabbade samman med kravallpolis efter marschen, rapporterar Reuters.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Breda protester

Under protesterna 2014 var det många ungdomar som gick ut på gatorna, och de paraplyer som användes som skydd mot tårgasen blev symbolen för rörelsen. Men de senaste dagarnas protester har varit bredare, där många som tidigare inte vågat protestera nu gått ut.

CNN rapporterar att ”jurister, affärsmän, medelklass, medelålders och förstagångsdemonstranter” var ute på gatorna under söndagen.

Det syntes också tydligt i sociala medier att protesterna nu är bredare än tidigare, enligt Fredrik Fellman, expert på Kina och docent i sinologi vid Göteborgs universitet i en intervju med Sveriges Radio.

– Många var ute som inte har varit med tidigare, det är tydligt så. En av mina vänner i Hongkong, som var väldigt försiktig 2014 var ute hela dagen igår, säger han.

– Det finns ett starkt engagemang från många som tidigare har tvekat med att gå ut och demonstrera, säger Fredrik Fellman till SR.

Det sker återkommande protester i Hongkong mot att man inte tillåts utse sitt politiska styre genom direkta val. 2003 utbröt jätteprotester, men helgens protester kan vara den största demonstationen sedan 1989 då runt en miljon Hongkong-bor protesterade mot massakern på Himmelska fridens torg.

Ofta sker protesterna i samband med årsdagen av återgången till kinesiska kontroll som är den 1 juli. Helgens protester har riktats direkt mot Carrie Lam som anses vara för Peking-vänlig. Med årsdagen bara veckor bort pressas hon nu av avgångskrav.

Fakta: Hongkong

  • Staden var en brittisk koloni i 150 år
  • Sedan 1997 är det en särskild administrativ yta i Kina
  • Området har en särställning med eget rättsväsende och parlament
  • Det finns också en egen valuta: Hongkongdollarn
  • Protestern riktas nu mot det politiska styret som anses vara lojalt med kommunistpartiet på Fastlandskina