Hoppa till innehållet

Utrikes

Därför kämpar Madam Zjuzju mot Belarus diktator – utanför Systembolaget

Dragdrottningen och aktivisten Madam Zjuzju vill utforska aktionskonstgenren som en form av politisk protest. ”Jag vill hitta sätt att involvera publiken i tillblivandet av mina performance”, säger Madam Zjuzju. 
Dragdrottningen och aktivisten Madam Zjuzju vill utforska aktionskonstgenren som en form av politisk protest. ”Jag vill hitta sätt att involvera publiken i tillblivandet av mina performance”, säger Madam Zjuzju.  Bild: Bild: David Johansson

Dagens ETC.

Bakom sig har han ett förflutet som belarusisk hbtq-legend och ett annat som dragdrottningen Madam Zjuzju i Ukraina. Nu börjar Edvard Tarletski om sitt liv för tredje gången i Sverige. Som aktivist i kampen mot den brutala diktaturen i det forna hemlandet. ”Folk ska inte behöva dö. Att dö är inte värt det.”

Demonstrationen som tog plats i Kungsträdgården, utanför Systembolagets huvudkontor, i veckan var liten men inte desto mindre iögonfallande. Den bestod i princip av två personer: konstnären Ludmila Christeseva och dragdrottningen Madam Zjuzju. Tillsammans visade de sitt missnöje med att Systembolaget i december förra året började sälja ett sovjetnostalgiskt bubbel. Vinet tillverkas i en fabrik i Minsk som majoritets­ägs av den belarusiska staten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser