Hoppa till innehållet

ETC på plats

”Jag älskade skolan – men sen blev jag gravid”

Resty Nakiwu, 16, och hennes son  Jeremiah hemma i området Mabombwe, i distriktet Wakiso. Hon är en av tusentals tonårsflickor som har blivit gravida till följd av skolstängningar i Uganda.
Resty Nakiwu, 16, och hennes son Jeremiah hemma i området Mabombwe, i distriktet Wakiso. Hon är en av tusentals tonårsflickor som har blivit gravida till följd av skolstängningar i Uganda. Bild: Bild: Sofi Lundin

Dagens ETC.

Miljoner barn är fortfarande inte tillbaka till skolan på heltid på grund av coronapandemin. I Uganda har många barn varit hemma från skolan i över ett år. Pandemin har lett till mer barnarbete och fler tonårsgraviditeter. Många kommer aldrig tillbaka till klassrummen igen.

Det tio kvadratmeter stora rummet är fullt av gamla trämöbler. På väggarna hänger familjebilder och en hoplimmad spegel. Under en affisch med en bild av Jungfru Maria och Jesusbarnet ligger ett barn och andas tungt. Mamman tar pojken till bröstet och viftar bort en fluga bort från ansiktet. Barnets mor, Resty Nakiwu, fyllde 16 år precis innan Jeremiah blev född. Han är ett av tusentals så kallade “pandemibarn” i landet, som är född av tonårsflickor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser