Utrikes.

2020-05-29 11:45
Foto: Luca Bruno/TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Italienskt festande väcker oro – kan sätta stopp för öppnande av landet

Mängder av människor lockades ut när Italien öppnade barer och restauranger förra helgen.

Nu har en av regeringens ministrar varnat italienarna för att resor mellan regionerna kanske inte kommer tillåtas nästa vecka som planerat. Och i regionen Veneto hotar presidenten med nedstängning igen om inte italienarna blir bättre på att hålla avstånd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter påtryckning från regionerna gick den italienska regeringen för några veckor sedan med på att barer, restauranger och frisörer skulle få öppna igen från den 18 maj, dock med kraftigt begränsad kapacitet. Under förra helgen började bilder spridas från hela landet på människor – främst ungdomar – som umgicks och drack drinkar längs gatorna i Italien. Nu varnar både regering och flera av landets regionala presidenter för att de kan tvingas dra i nödbromsen för öppnandet av landet om reglerna om social distansering inte hålls. 

Ministern för regionala angelägenheter, Francesco Boccia, har varit tydlig med att regeringen kan komma att behöva bromsa planerna på att öppna på gränserna mellan regionerna om inte medborgarna håller avstånden.

– Det må vara mänskligt och förståeligt att vilja gå ut efter två månader, men vi får inte glömma att vi fortfarande är i mitten av covid-19 så att människor som underblåser utelivet nu sviker också de uppoffringar som miljontals italienare har gjort, sade han i en intervju med La Stampa.

I samma intervju berättade han att regeringen nu måste se hur smittspridningen utvecklas för att sedan bestämma om de kan tillåta resor mellan regionerna den 3 juni, som tidigare planerat.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Samtidigt kämpar de olika regionerna, som har ett visst självstyre när det gäller nedstängningsreglerna, med hur de ska hantera den här delen av landets öppnande. I Veneto i nordöstra Italien har den regionala presidenten Luca Zaia gått ut med en film han har döpt till ”Happy hour?” med budskapet att det inte krävs mycket för att smittspridningen ska sätta igång igen.

– Om jag ser att infektionerna blir före så stänger vi barer, restauranger, stränder och så låser vi in oss igen. Det är ingen som vill förbjuda spritz, men det jag vill är att vi undviker samlingar och har mask fram till den andra juni, sade han innan filmen släpptes, enligt Local.

Samtidigt tror Attilio Fontana, president i den hårdast drabbade regionen Lombardiet, inte att tvingande åtgärder är hela lösningen.

– Jag tror att övertalning är mer effektivt än repression. Vi måste få de unga och även de mindre unga att förstå att vi måste fortsätta hålla i det här ett tag till, vi måste få dem att förstå att festande och den sortens beteende är farligt både för de själva och för resten av befolkningen. De unga känner sig starkare för att viruset är mindre aggressivt för dem, men de riskerar ett sprida viruset till mor- och farföräldrar och föräldrar och det är en risk som det inte är värt att ta, säger han till Rai.