På plats i Italien.

2021-08-13 11:15
Bild: Salvatore Cavalli/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Italienskt brandinferno på grund av klimatet – och maffiapyromaner

De över 44 000 bränderna i Italien sedan mitten på juni har tillsammans med rekordhöga temperaturer blivit ett enormt samhällsproblem för den södra delen av landet. Nu går civilförsvaret ut med kraftiga varningar och konstaterar att orsakerna är klimatkrisen – och maffians pyromandåd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

De senaste dagarna har rekordtemperaturer på över 45 grader mätts upp i Italien. Värst drabbat har Siciliens varit med 48,8 grader i Syracusa, den högsta temperatur som någonsin uppmätts i Europa.

Några av de mest extrema eldzonerna har utspelats i Kalabrien på den italienska klacken där bränder i hård blåst slukat en rad mindre byar.

Misstänker anlagda bränder

Situationen har blivit mycket allvarlig eftersom mer än hälften av bränderna misstänks vara anlagda. Den italienska antimaffiakommissionen utreder nu en rad bränder som man misstänker är anlagda av de olika maffiaorganisationerna i landet:

– Vi måste noggrant utreda bränderna eftersom det under tid har varit en kraftig efterfrågan på billig mark som kan användas till olika industriella ändamål, säger Claudia Fava, ordförande i kommissionen till en siciliansk tidning.

Sicilianska myndigheter har öppnat utredningar gällande ett flertal bränder där man misstänker att de anlagts för att marken ska kunna köpas billigt.

Brist på vatten

Samtidigt som bränderna tagit fart minskar tillgången till vatten för att släcka bränderna i södra Italien. På Sicilien har man uppmätt de lägsta grundvattennivåerna på tio år och situationen är liknande i Puglia, Kalabrien, Apulien och flera sydliga regioner.

I en rapport från 2019 uppskattar det Italienska researchcentret CNR risken för ökenspridning omfattar nära 70 procent av Siciliens yta. På Sardinien uppskattar man risken till 30 procent av ytan medan Apulien riskerar 50 procent.

Rekordtemperaturerna i Italien väntas pågå under ytterligare en vecka.