Utrikes.

2021-10-13 07:00
Italiens premiärminister Mario Draghi. Bild: Fabio Frustaci/AP/TT
Italiens premiärminister Mario Draghi.
Puffetikett
Dagens ETC

Italien: Förbudskrav mot fascister efter stormningen i Rom

Den italienska antivaccinrörelsen har blivit allt mer dominerad av fascistiska organisationer. Efter helgens våldsamma upplopp – då fackliga kontor i Rom intogs – kräver nu det italienska partiet Partito Democratico (PD) att gruppen Forza Nova och alla andra fascistinspirerade organisationer i landet ska upplösas och förbjudas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Efter att de nya hårda bestämmelserna om skyldighet att vaccinera sig och vaccinationsbeviset Gröna passet, har motståndet från högerextrema grupper hårdnat. Från och med idag måste alla anställda i landet, både i privat och offentlig tjänst, ha vaccinerat sig och kunna visa grönt pass för att få tillträde till sina arbetsplatser. De som inte är vaccinerade ska inte kunna avskedas – men de får ingen lön.

Åtgärderna har mött stora protester, underblåsta av högerextrema och fascistiska rörelser. I Rom försökte flera tusen människor storma premiärminister Mario Draghis kontor och högkvarteret för den nationella fackföreningsrörelsen CGIL. Kravallpolisen kom i underläge mot folkmobben som var utrustade med klubbor och järnrör. 38 poliser skadades.

Ökända för våld

”Vi hoppas att alla genuint demokratiska krafter skriver på kravet på förbud. Det är dags att sätta stopp för alla tveksamheter när det gäller att bekämpa fascismen”, skriver nu socialdemokratiska partiet PD i ett uttalande.

Det är redan brottsligt att ursäkta fascismen i Italien men trots det är neofascistiska organisationer som Forza Nova tillåtna. Tillsammans med Casa Pound är Forza Nova den största högerextrema organisationen, de bägge organisationerna är ökända för sitt våld mot migranter och polis.

Draghi har visat stöd

Fackföreningsrörelsen CGIL:s ledare Marurizio Landini uppgav enligt nyhetsbyrån Reuters att premiärminister Mario Draghi kommer att ta upp en diskussion om att upplösa Forza Nova under de närmsta dagarna.

– Premiärministern har uttryckt regeringens solidaritet och slagit fast att alla samhällsinstitutioner kommer att göra allt för att förhindra återgången till den fascistiska stat vi inte vill ha, säger han.

– Alla grupper som bekänner sig till fascism måste förbjudas och det är dags att slå fast detta nu.

Hotar med nya aktioner

Samtliga riksdagspartier har fördömt kravallerna, inklusive ledaren för yttersta högerpartiet Frattelli d’Italia (Italiens bröder), Giorgia Meloni. Frattelli d’Italia har beskyllts för att vara närstående de neofascistiska grupperna och har också fört fram den förra fascistiska diktatorn Benito Mussolinis barnbarn och barnbarnsbarn som kandidater i olika val.

Ledaren för Forza Nova, Guliano Castellino, utlovar dock nya aktioner.

– Med eller utan oss kommer den folkliga revolutionen inte att upphöra innan de Gröna passen är definitivt avfärdade, säger organisationen i ett uttalande.