Utrikes.

2014-08-06 16:19
Soldater återvänder till hemlandet Israel efter att ha krigat på Gazaremsan. Bild: Tsafrir Abayov/TT
Soldater återvänder till hemlandet Israel efter att ha krigat på Gazaremsan.

Israeliske toppolitikern uppmanar till utrotning

Moshe Feiglin, vice talman i israeliska Knesset och medlem i det styrande Likudpartiet, uppmanar till en massiv attack på Gaza. I ett öppet brev till den israeliska premiärministern föreslår han att den civila palestinska befolkningen ska flyttas till tältläger, och att Gazaremsan där­efter ska bombas till grunden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Både på Facebook och i tidningsartiklar uppmanar Moshe Feiglin, vice talman i det israeliska parlamentet Knesset och medlem i styrande Likudpartiet, till en kraftfull attack på Gaza. I mitten av juli skrev han en ledartext i den israeliska tidningen Arutz Sheva, och framförde då bland annat att den israeliska militären bör attackera med full kraft och ”utan hänsyn till ’mänskliga sköldar’ eller ’miljömässig skada.’”

– Israel har nu en extrem regering och flera av medlemmarna i Knesset är mer extrema än andra. Det är självklart fruktansvärt att det finns politiker med makt och inflytande som gör sådana här uttalanden. Att extrema grupper har stöd av politiker gör dem starkare och får dem att växa. Vi har sett medlemmar i Knesset delta i extremistiska demonstrationer av olika slag, säger Anna Wester, ordförande för Palestinagrupperna i Sverige.

Hetsade på Facebook

Den 1 augusti vidareutvecklade Moshe Feiglin sina planer i ett öppet brev till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, via sin Facebooksida. Där stod bland annat att ”Hela Gazaremsan ska erövras och alla stridande och deras anhängare ska utrotas.” För att undkomma attackerna ska civila palestinier ges möjligheten att flytta till tältläger i Sinai, och därefter erbjudas ekonomiskt stöd för att kunna utvandra till andra länder. De som inte vill utvandra ska tvingas att erkänna staten Israel, och följa israelisk lag. I skrivande stund har drygt 8 000 personer gillat inlägget, och det har delats över 2 500 gånger.

– Vi ser en ökad fascism och rasism i det israeliska samhället, de tendenserna finns helt klart, säger Anna Wester.

Men uttalandena har också väckt kritik och starka reaktioner. På hemsidan Electronic intifada skriver journalisten Ali Abunimah att idéerna påminner om folkmord, och att Moshe Feiglin bör gripas och dömas för sina uppmaningar. Den engelska tidningen The Daily Mail liknar hans tältplaner vid koncentrationsläger. Anna Wester anser att omvärlden måste sätta mer press på Israel för att stoppa den våldsamma utvecklingen.

– De måste sluta belönas med förmånliga samarbetsavtal. Under många år har palestinska knessetledamöter blivit diskriminerade och dåligt behandlade, det är oacceptabelt och något omvärlden måste agera mot, säger hon.

Moshe Feiglin

• Född 1962 i Israel, är vice talman i det israeliska parlamentet Knesset.

• Medlem i det regerande Likudpartiet och har suttit i Knesset sedan januari 2013. Under valrörelsen i Israel 2012 utmanade han Benjamin Netanyahu om posten som premiärminister, men förlorade. Moshe Feiglin är också känd för att vara stark motståndare till Osloavtalet, som gav Palestina ett visst självstyre.