Hoppa till innehållet

Gaza

Israelisk vänster i andnöd

Till innehåll

En israelisk polis hindrar en palestinsk man tillträde till bön i al-Aqsa-moskén i Jerusalem, 13 oktober.

Bild: Maya Alerruzzo/AP/TT

ETC nyhetsmagasin.

Israeler som kämpar för ett befriat Palestina trängs mellan en internationell vänster som ibland har rättfärdigat Hamas attack mot civila israeler – och ett Israel som vill krossa allt motstånd. Finns det en väg ut?

Arielle Angel, chefredaktör för tidskriften Jewish Currents, samtalar med en palestinsk medborgare i Israel och två ytterligare representanter för den trängda israeliska vänstern.

Arielle Angel: Jag vill börja med att fråga hur ni mår i det läge vi är nu?

Michael Sfard, israelisk advokat inriktad på internationell humanitär rätt och krigets lagar, som har representerat flera olika israeliska och palestinska människorätts- och fredsorganisationer och aktivister i Israels högsta domstol: Under flera årtionden har jag ägnat mig åt rättslig aktivism och arbetat med aktivister och organisationer inom Israels människorättsrörelse och den israeliska vänstern i allmänhet. Aldrig har jag upplevt de känslor som väckts nu. En av dem är rädsla, ren och skär rädsla. Rädsla för vad vi gör och vad vi kommer att göra i Gaza och vilket slags samhälle vi kommer att vara därefter. Rädsla för krisen inom vår egen rörelse och för det ofattbara politiska våld som drabbat landet. Jag vet att det här är vardag för många aktivister, men för mig som manlig ashkenazisk jude i Israel är det något nytt. Det andra som är nytt är att jag tänker över varenda ord tusen gånger innan jag pratar eller skriver offentligt. Jag vill vara väldigt exakt och korrekt, och det har alltid varit ganska lätt för mig. Men nu, när vi ser allt det här som händer, har det blivit extremt svårt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs nyhetsmagasinet digitalt en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00