Utrikes.

2014-07-13 11:11

Israel fortsätter attackerna mot Gaza

Israel fortsätter trappa upp mot Hamas och Gaza. Under natten till söndagen bombades Hamas högkvarter och den israeliska armén förbereder en större markinvasion. Situationen för Gazaborna är allt akutare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under söndagsmorgonen drabbade soldater från Israels armé samman med beväpnade män från Hamas inne i Gaza, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det är första gången under Israels operation ”Protective Edge” som soldater tagit sig in i Gaza, skriver DN. Sammandrabbningen skedde vid kusten på norra delen av Gaza, där soldater attackerade en avfyrningsramp för Hamas långdistansraketer.

Markstrider har även inträffat vid Israels norra gräns mot Libanon, samt att Hamas högkvarter bombades under natten till söndagen. Den israeliska armén förbereder enligt TT en större markinvasion på Gaza med stridsvagnar och artilleri längs gränsen och 33 000 mobiliserade soldater.

Den senaste tidens upptrappning är den värsta i regionen sedan november 2012. Oroligheterna i området har eskalerat sedan de tre israeliska tonåringarna som kidnappades hittades döda och en ung palestinier mördads i en misstänkt hämndattack. Nu är situationen akut för invånarna i norra Gaza, som av Israel uppmanas lämna sina hem.

– Vart ska vi ta vägen? Det finns inga bilar, ingen säkerhet och vägarna är förstörda! Det finns dessutom ingen plats som är säker i Gaza, israelerna bombar oavbrutet med sina stridsflyg. Betyder det här att Israel nu har rätt att döda alla som inte kan ta sig härifrån? Vi är över 200 000 som bor här! Snälla hjälp, skriver palestiniern Omar Mansour till TT på Facebook.

Bara under lördagen dödades 52 palestinier, skriver SR.