Hoppa till innehållet

Utrikes

Islands kvinnor strejkar för ökad jämställdhet

Drífa Snædal (till vänster), sitter i kvinnostrejkens verkställande kommitté och är talesperson för Stígamót. Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir (yill höger) deltog i strejken genom att jobbvägra.

Drífa Snædal (till vänster), sitter i kvinnostrejkens verkställande kommitté och är talesperson för Stígamót. Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir (yill höger) deltog i strejken genom att jobbvägra.

Bild: TT/Privat

Dagens ETC.

Det räknas som ett av världens mest jämställda länder – ändå är jämställdheten långt ifrån nådd. Nu har Islands kvinnor fått nog. Igår strejkade tiotusentals i vad som kan vara landets största kvinnostrejk någonsin.

Att män och kvinnor ska ha lika lön för samma jobb är lag i Island, men ändå är det långt ifrån uppnått. Fortfarande tjänar isländska kvinnor i vissa yrken 21 procent mindre än vad männen gör. Och dessutom, i landet som enligt Världsekonomiskt forums ranking toppat listan över världens mest jämställda länder 14 år i rad, har nästan hälften av alla kvinnor utsatts för sexuellt- eller könsbaserat våld. Med det som utgångspunkt strejkade tiotusentals kvinnor igår genom att inte gå till jobbet, och genom att demonstrera i bland annat Reykjavik. Drífa Snædal, som sitter i kvinnostrejkens verkställande kommitté och är talesperson för Stígamót, en av de 40-tal organisationer som ligger bakom storstrejken, menar att de isländska kvinnorna måste visa att de inte nöjer sig. Att räknas som ett av världens mest jämställda länder räcker inte. Inte när jämställdhet faktiskt är långt ifrån nådd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00