Hoppa till innehållet

Turkiet

Islamisternas kamp i Turkiet

Fethullah Gülen hävdar att han inte hade något med kuppförsöket att göra. Vem har rätt? Gülen eller Erdoğan? Predikantens historia är en försvårande omständighet, skriver journalisten Onur Erem.
Fethullah Gülen hävdar att han inte hade något med kuppförsöket att göra. Vem har rätt? Gülen eller Erdoğan? Predikantens historia är en försvårande omständighet, skriver journalisten Onur Erem. Bild: Bild: Chris Post/AP

Dagens ETC

Den 15 juli misstänks en islamistisk sekt ledd av Fethullah Gülen ha utfört ett kuppförsök mot den islamistiska regeringen i Turkiet. Varför och hur skulle Gülen, en imam bosatt­ i USA, organisera en kupp? För att förstå detta måste man ta en djupare blick på Gülen.

Fethullah Gülen, född i Erzurum 1941, var ända sedan sin ungdom en viktig person inom antikommunismen i Turkiet. När Organization for Combating Communism in Turkey (OCCT) bildades 1963 var han grundare till lokalavdelningen i sin hemstad. OCCT stöddes av USA och CIA, den turkiska säkerhetstjänsten NIAT och av paramilitära anti-kommunistiska rörelser runt hela världen. OCCT-medlemmar attackerade anti-imperialistiska möten och demonstrationer i Turkiet och dödade vänsterdemonstranter medan polisen tittade på.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln