Utrikes.

2020-05-06 16:00
Bild: Peter Morrison/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Irland betalar tillbaka historisk tjänst – hjälper ursprungsbefolkning tackla corona

Den amerikanska ursprungsbefolkningen har drabbats hårt av coronakrisen. Men genom en digital insamlingsbössa har drygt 250 miljoner kronor donerats. Merparten verkar komma från irländare som vill återgälda en 173 år gammal tjänst.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1847 var Irland mitt uppe i vad som skulle komma att kallas den stora svälten. Efter att potatisskörden blivit angripen av en giftig svamp var hungersnöden ett faktum och nästan två miljoner irländare tvingades emigrera till USA för att söka nytt levebröd.

Det var genom en av dessa migranter som ursprungsfolket i Choctaw Nation fick nys om den irländska situationen. Choctaw Nation var en av de första stammarna som tvångsförflyttades under Trail of Tears, där flera tusen dog av svält och sjukdomar.

Enligt nationens hemsida så var det igenkänningsfaktorn som gjorde att Choctaw Nation bestämde sig för att donera drygt 1500 kronor, idag motsvarande 50 000 kronor, till svältande irländska familjer.

Och nu, mer än 170 år senare, har har irländarna börjat återgälda tjänsten. Genom en så kallad crowdfunding har nästan 250 miljoner kronor samlats in för att hjälpa urfolken att hantera coronakrisen.

”Choctaw och andra ursprungsfolk visade stor medkänsla till det irländska folket under vår mörkaste tid. Ni var en av de få som gjorde det. Låt oss återgälda en del av er generositet”, skriver en av givarna på kampanjens hemsida.

”Med tacksamhet och kärlek från Irland. Ett verkligt exempel på karma som spänner över generationerna”, skriver en annan.

Hårt drabbade

Pengarna kommer i första hand gå till Hopi Reservation och Navajo Nation, två systernationer till Choctaw som drabbats allra hårdast av covid-19. Navajo är med drygt 2500 bekräftade fall ett av de områden som haft störst virusspridning per capita i USA. Hög förekomst av sjukdomar såsom diabetes inom nationen, men också trångboddhet och sanitära olägenheter, pekas ut som orsaker till den svåra situationen.

Enligt The Times har över 40 procent av ursprungsbefolkningen inte tillgång till rent vatten och dryg 10 procent inte tillgång till elektricitet.

Gary Batton, ledare för Choctaw Nation, sade i ett uttalande på tisdagen att stammen var "tacksam men inte särskilt förvånad” över den hjälpande hand som irländarna nu sträcker ut.

– Vi hoppas att Navajo och Hopi utvecklar samma varaktiga vänskap med irländarna som vi har, säger han.