Utrikes.

2018-01-03 13:53
Kraftiga protester mot regimen har brutit ut i flera städer runtom i Iran, bland annat i Teheran. Bild: AP Photo
Kraftiga protester mot regimen har brutit ut i flera städer runtom i Iran, bland annat i Teheran.

”Iran balanserar på en knivsegg”

Oroligheterna i Iran har krävt ett 20-tal dödsoffer och ett okänt antal skadade. Uppåt 400 personer har också gripits i vad som tycks vara oregisserade protester mot regimen och de ekonomiska villkoren i landet.

Enligt experter finns det avgörande skillnader mot tidigare protester.

Minst 20 döda, ett hundratal gripna och ett okänt antal skadade. Det är facit i Iran efter en veckas oroligheter och protester mot regimen i ett 20-tal städer i landet.

Någon röd tråd i vad protesterna riktar sig mot verkar inte finnas, av olika internationella analyser att döma. Lägre priser, bättre privatekonomi, arbetslöshet och inflation är några bakomliggande teman.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men det har också rapporterats om protesterande som vill se regeringen falla, antingen till förmån för en mer liberal regim – eller för att de anser den nuvarande för moderat. Till exempel berättar The Guardian om en intern iransk regeringsrapport där planer dragits upp för att motarbeta en grupp salafistiska jihadister i landets nordvästra delar som på grund av just missnöje med landets ekonomi dragit till sig fler anhängare och sympatisörer.

Störst sedan 2009

Även om protester mot levnadsvillkoren i landet inte är ovanliga är de nuvarande protesterna de största sedan 2009, då mer än en miljon människor tog sig ut på Teherans gator för att visa sitt missnöje med presidentvalet efter misstankar om valfusk.

Och även om regimen inte brukar lägga fingrarna emellan när det gäller att slå ned protester är det mycket som enligt experter är annorlunda med det uppblossade missnöjet.

Visserligen är det färre människor som protesterar i dag än 2009, samtidigt som de saknar fokus och inte tycks orkestrerade av någon. Men enligt CNN:s expertkommentator Trita Parsi kan dagens protester utgöra ett nytt inslag i den iranska politiken. Framför allt eftersom de som deltar i protesterna verkar komma från grupper som tidigare inte har gjort sig hörda, de som inte röstar, som inte tror att systemet kan ändras och till och med tappat hoppet om reformer i landet.

”Det gör det också mer utmanande att förutsäga hur protesterna utvecklas och hur de som protesterar kommer att svara på myndigheternas svar”, skriver han.

Farligt för regimen

Rouzbeh Parsi, forskare och Iranexpert vid Lunds universitet, är inne på liknande tankegångar. Även han noterar att protesterna spridit sig snabbt, utan någon som helst politisk ledning och att de verkar rikta sig mot olika mål. Och att det som gör situationen så farlig för iranska regimen är att det är just grupper som tidigare tigit still som nu i ren desperation gett sig ut på gatorna.

Vad situationen leder till är han osäker på. Regimen är van vid att slå ned på missnöjesyttringar och sannolikheten är störst att det är de som avgår med segern. Men helt säker är han inte.

– Situationen balanserar på en knivsegg – nu kan det gå åt båda håll. Det finns ingen formel för hur protester leder till en revolution, men de närmaste dagarnas utveckling är kritisk, säger han.

Protesterna i Iran

Mashhad: Protesterna startade i Irans näst största stad 28 december och spred sig sedan snabbt vidare till flera näraliggande städer i den nordöstra delen av landet.

Teheran: Under nyårsafton greps minst 200 personer i huvudstaden Teheran och sociala medier blockerades.

Dorud: Protesterna eskalerade under nyårsafton i den lilla staden Dorud västra Iran. Enligt källor till bland annat CNN ska fem personer ha skjutis efter att guvenörskontoret stormats och satts i brand.

Tuyserkan: Natten till måndag 1 januari dödades tio personer, varav sex i staden Tuyserkan i västra Iran, enligt nyhetsbyrån Fars.

Izeh: Minst två personer uppges ha dödats under måndagen i staden Izeh i sydvästra delen av landet.

Qahderijan: Sex personer, som av statlig tv utpekas som ”upprorsmakare”, ska ha dödats under måndagen efter att de försökt komma över vapen från en polisstation i staden Qahderijan i centrala Iran.

Kahrizsang: I staden i centrala Iran uppges två personer ha dödats under måndagen. En revolutionsgardist och en förbipasserande. I näraliggande Najafabad ska en polis ha skjutits av en demonstrant, enligt Reuters.