Utrikes.

2020-07-06 12:05
En köttfabrik i tyska Gütersloh har drabbats av ett nytt coronautbrott. Nu är de strikta restriktionerna tillbaka igen med stängda förskolor, skolor, restauranger och gym.  Bild: Martin Meissner/AP/TT
En köttfabrik i tyska Gütersloh har drabbats av ett nytt coronautbrott. Nu är de strikta restriktionerna tillbaka igen med stängda förskolor, skolor, restauranger och gym. 
Puffetikett
Dagens ETC

Invånare i tyska Gütersloh trakasseras efter coronasmitta på köttfabrik

Medan många samhällen precis öppnats tvingas vissa städer införa restriktioner på nytt. Tyska Gütersloh fruktas av resten av landet sedan stadens köttfabrik fått ett virusutbrott.

”Bilar från Gütersloh har blivit vandaliserade och människor hotade”, säger Dominik Tegeler, som jobbar på Radio Gütersloh.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1 500 anställda på slakteriet Tönnies i nordvästra Tyskland testade positivt för covid-19 och nu sitter hela arbetsstyrkan på 6500 personer och deras familjer i karantän.

Ägaren till köttfabriken, Clemens Tönnies, kallas för ”köttbaronen” eller ”kotlettkejsaren” och anklagas för att utnyttja arbetskraft från Östeuropa för att pressa kostnaderna. Många av medarbetarna är migrantarbetare från Rumänien och Bulgarien.

När nu de dåliga arbetsförhållandena lett till ett nytt virusutbrott kritiserar hela landet köttbaronen. Enligt hälsovårds­myndigheterna har utbrottet förvärrats av dålig hygien i slakt­eriet och att företagets ledning inte velat samarbeta.

Dominik Tegeler, som är journalist och jobbar på den lokala radiostationen i Gütersloh, berättar att ilskan mot Clemens Tönnies går långt tillbaka i historien men att virusutbrottet fått hatet att blossa upp igen.

– Arbetarna behandlas väldigt illa, de får dåligt betalt och husen som de bor i är fallfärdiga. Så folk gillar inte Clemens Tönnies och för tillfället gillar de honom ännu mindre, säger han.

Restriktioner tillbaka

Han berättar att eftersom Tönnies är den ledande affärsmannen inom köttindustrin i Tyskland har han också blivit en symbol för vad som är fel i hela industrin.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

För stadens 94 000 invånare innebär utbrottet att de strikta restriktionerna är tillbaka igen med stängda förskolor, skolor, restauranger och gym. Man får bara träffa en person utanför det egna hushållet. Till stor del samma restriktioner som gällde i hela Tyskland tidigare.

Men Dominik Tegeler hoppas att de lyfts nästa vecka. Han menar att situationen verkar vara under kontroll och smittan inte fått någon större spridning. Han berättar att det stora antalet tester som gjorts på invånarna visar att smittan går ner och att den verkar koncentrerad till de anställda på Tönnies.

– Vi är hoppfulla om att samhället kommer att återgå till det normala nästa vecka.

Bemöts fientligt

Tyskarna är trötta på restriktioner och därför har utbrottet i Gütersloh väckt ilska.

– Bilar med registreringsskyltar från Gütersloh har blivit vandaliserade och det har förekommit dåligt beteende och till och med våld mot människor från Gütersloh, säger Dominik Tegeler.

Han har hört att invånare från Gütersloh som åkt och handlat i den större grannstaden Bielefeld har bemötts fientligt.

– I affärerna sa de: kom inte hit, ta inte med viruset till oss!

De som arbetar i fabriken sitter fortfarande i karantän och kommer att tvingas göra det till den 17 juli. Dominik Tegeler berättar att många av invånarna kommer med mat till arbetarna som inte kan lämna sina bostäder.

Han berättar att många lyssnar på radiokanalen nu för att få veta det senaste och att många lyssnare ringer in och undrar hur det blir med ledigheten.

– Vi från Gütersloh måste ha negativa covid-19-test för att få åka på semester just nu. Och testerna måste vara nya, inte äldre än två dagar. Semestrarna börjar nu och det är en stor grej för invånarna. De har varit inlåsta i sina hus så länge så många är väldigt irriterade nu.

Tönnies

Tysklands ledande kött­leverantör och en av Europas största köttproducenter med omkring 16 500 anställda i Tyskland och Danmark.

Tönnies slaktar nästan 17 miljoner grisar om året.

Ägare är Clemens Tönnies även känd som ”köttbaronen” och ”kotlettkejsaren”.

Enligt Forbes är Clemens Tönnies god för 2,3 miljarder dollar (cirka 21,5 miljarder kronor).

Strax före midsommar stängde lokala myndigheter ned Tönnies sedan corona­viruset fått fäste i fabriken.