Hoppa till innehållet

Inrikes

Inspelning bekräftar: Billström lovar Turkiet ny lag mot ”terror”

Bild: Montage. Stina Stjernkvist/SvD/TT / Fredrik Sandberg/TT / Skärmdump Anadolu Agency

Dagens ETC

Det blir olagligt att ”propagera för terror”. Och under det faller symboler. Det nya brottet blir verklighet redan den 1 juni, om regeringen trampar gasen i botten som den vill. Det kan Dagens ETC bekräfta efter att ha tagit del av den oredigerade inspelningen av Tobias Billströms intervju med regimtrogen turkisk media.

– Som ni säkert förstår, att ändra vår grundlag är en stor grej, säger utrikesministern till den turkiska journalisten.

• Lyssna själv på intervjun – med regimtrogen turkisk media.

När Dagens ETC försökte bekräfta uppgifterna igår var svaret från presspersonen vagt och tvetydigt. Men det är inget felcitat. Utrikesminister Tobias Billströms (M) budskap i intervjun i Turkiets huvudstad Ankara den 23 december 2022 är glasklart. Det kan Dagens ETC konstatera efter att nu ha tagit del av det inspelade råmaterialet från regimknutna turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency. En ny lag ska börja gälla den 1 juni 2023 som gör det olagligt att propagera för terroristorganisationer i Sverige. Och detta kan inkludera viftande av flaggor.

Intervjun görs på engelska av journalisterna Diyar Guldogan och Behlul Cetinkaya från Anadolu Agency, som är kontrollerat av turkiska staten. Det är på frågan om vad har Sverige gjort konkret för att bekämpa terrorism, som Billström glider in på den nya lagen. 

Först berömmer han sin regering för att den redan hunnit utlämna tre personer till Turkiet. Sedan fortsätter han:

– Vi vill understryka att det sker en grundlagsändring från 1 januari 2023. Den ändringen kommer att göra att det blir kriminellt att delta i en terroristorganisation. Eller att stötta eller stärka en sådan organisation. Vi ska också senare, den 7 mars, lägga fram ett lagförslag till riksdagen, som gör att vi skapar ett nytt brott inom den svenska brottsbalken. Det gör det till ett brott att främja och propagera för terroristaktiviteter på vårt territorium. Det kan inkludera saker som att vifta med flaggor för terroristorganisationer. Och det kommer att börja gälla den 1 juni, säger utrikesminister Tobias Billström. 

Han fortsätter:

– Så, igen, steg för steg så uppfyller vi våra engagemang för avtalet. Och som ni säkert förstår, att ändra vår grundlag är en stor grej. Det är en stor grej för alla länder. Men vi gör det för vårt engagemang att förbättra vår kamp mot terrorismen. Och vi gör det hand i hand med Turkiet.

Vi har lagt in en video från streamingtjänsten Vimeo. För att spela upp den behöver du tillåta att de eventuellt sparar kakor på din dator.

Vägrar förbjuda rasistsymboler

Marie Demker är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. I egenskap av samhällsdebattör har hon uttryckt offentlig kritik när Billströms turkiska intervju började spridas i veckan. Nu säger hon till Dagens ETC så här, efter att ha tagit del av det oredigerade citatet om att det blir olagligt att propagera för terror.

– Lagstiftningsmakten ligger hos riksdagen så i en fysisk mening är det möjligt att driva igenom en lag så snabbt. Men jag ifrågasätter om inte det här är en grundlagsfråga. Det måste bli en ordentlig remissomgång. Flaggviftande – vad åsyftas, och är inte det ett ingrepp i yttrandefriheten? Jag har svårt att se att detta blir ett brott utan att det inkräktar på människors fri- och rättigheter.

Är det en stor ofrihet att inte få vifta med vilken flagga man vill?

– Jämför med att Sverige valt att vara väldigt försiktig med att förbjuda nazistorganisationer och dess symboler. Det gör att man beträder väldigt osäker mark. FN har krävt att Sverige ska förbjuda rasistiska organisationer och vi har under lång tid nekat till det, med hänvisning till de mänskliga fri- och rättigheterna. Att vi har åsiktsfrihet och man kan inte förbjuda åsikter. Jag har väldigt svårt att se att ett just ett förbud mot att jag här, på mitt hus, min tomt, hissar en flagga, det är en väldigt stark inskränkning av den personliga friheten.

Vad är faran med det Billström säger?

– Det är det klassiska slutande planet. Det är inte alltid ett argument, ibland måste man förbjuda saker. Här har vi proportionalitetsprincipen – nackdelar mot fördelar. Nackdelarna kringskär grundläggande principer kring våra demokratiska friheter. Jag har svårt att se att vi i Sverige har så allvarliga problem med stöd för terrororganisationer att vi är beredda att tumma på de principerna. Jag har svårt att se detta som något annat än ett försök att blidka den turkiska regimen. Punkt.