Utrikes.

2021-04-27 19:20
Indien har drabbats hårt av en andra våg. Sjukhusen är överfulla och det råder akut brist på syrgas. Bild: Channi Anand/AP/TT
Indien har drabbats hårt av en andra våg. Sjukhusen är överfulla och det råder akut brist på syrgas.
Puffetikett
Dagens ETC

Indien vädjar om hjälp – skakas av andra vågen

300 000 nya coronafall har rapporterats dagligen i Indien de senaste dagarna och det råder akut brist på syrgas. Flera länder utlovar nu hjälp till det hårt drabbade landet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Inget annat land har rapporterat så höga smittotal sedan pandemins början som Indien nu gör. Sjukhusen är överfulla och förra veckan spreds bilder på hur döda människor brändes utanför ett sjukhus i New Delhi. Skälet är att krematorierna är inte räcker till eftersom så många människor har avlidit på kort tid.

Daily mail rapporterar också om att människor dött utanför sjukhus eftersom det inte fanns någon som tog emot dem. Den stora smittspridningen har också lett till akut brist på syrgas.

På lördagen noterades 2600 dödsfall och premiärminister Narendra Modi sade i ett tal på söndagen att den kraftiga ökningen av coronafall skakar landet. Regeringen försöker nu snabbt öka produktionen av syrgas genom att vädja till indiska företag att ställa om sin produktion.

Hjälp utlovas

Flera länder har också utlovat syrgas och annan medicinsk hjälp till Indien, skriver Sveriges Radio.

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel planeras akutinsatser och tysk militär kan komma att leverera syrgas, enligt Der Spiegel. Även Frankrikes president Emmanuel Macron säger att landet kommer att skicka syrgasutrustning. Stöd utlovas även från USA och Storbritannien.

Även EU meddelar att man är beredd att skicka syrgas och medicin. Enligt Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande har en förfrågan om hjälp kommit från New Delhi.

”Uppmärksamma på det epidemiologiska läget i Indien. Vi är redo att hjälpa till”, skriver hon på twitter.

Underrapporterade dödstal

Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har fått en förfrågan från Indien och kommer att fatta beslut om vilket stöd som kan ges från svenskt håll i början av den här veckan, skriver TT.

Samtidigt som hjälpinsatserna koordineras kommer det rapporter om att smittspridningen i Indien kan vara ännu högre än vad siffrorna visar. Enligt vittnesmål är de dödstal som redovisas från sjukhus och krematorium kraftigt underdrivna.

– Jag tror att de faktiska siffrorna på antalet som dör i covid-19 är två till tre gånger högre än vad regeringen redovisar, säger Manas Gumta, generalsekreterare för en läkarförening i Västbengalen, till The Guardian.

Andra våg slår hårt

Indien har haft en av världens strängaste lockdowns och i början av året såg strategin ut att ha lyckats. I mars sade hälsoministern att landet var i slutskedet av pandemin och man exporterade vaccin som var avsett för indier till andra länder. När andra vågen nu slår mot landet med full kraft är endast 1,5 procent av befolkningen fullvaccinerad.