Utrikes.

2016-07-13 12:30
  • I en källare i stadsdelen Akihabara uppträder idoler framför sina trogna fans. De flesta i publiken kan texterna och sjunger med. Bild: Christina Sjögren
    I en källare i stadsdelen Akihabara uppträder idoler framför sina trogna fans. De flesta i publiken kan texterna och sjunger med.
  • Efter uppträdet köper fansen en möjlighet att träffa och prata med sin idol. Saya Aoi, 22 år, sjunger i idolgruppen Karenshugi. De uppträder i Akihabara, Tokyo. Ishiyama Tomotaka, 41 år, gift och har två döttrar. Bild: Christina Sjögren
    Efter uppträdet köper fansen en möjlighet att träffa och prata med sin idol. Saya Aoi, 22 år, sjunger i idolgruppen Karenshugi. De uppträder i Akihabara, Tokyo. Ishiyama Tomotaka, 41 år, gift och har två döttrar.

Idoler med oskuldskontrakt

Många män bland besökarna

Några dagar senare träffar vi gruppen igen i en stor mässhall i en annan del av den japanska huvudstaden. Tillsammans med tiotusentals andra AKB48-fans deltar de i ett gigantiskt handskakningsevent. Fansen köper en biljett för cirka 85 kronor och för varje biljett får de några sekunder med sin favoritmedlem då de skakar hand och utbyter några ord.

Det är noga med säkerheten. För att komma i hallen måste alla besökare gå igenom en larmbåge. Dessutom genomsöks alla väskor. Trots att väskan är genomsökt måste de lämna ifrån sig den innan de går fram och skakar hand med sin favorit. Säkerheten höjdes för några år sedan efter att en man attackerade en av tjejerna och knivhögg henne. Hon överlevde.

90 procent av personerna i hallen är män. De flesta av dem har köpt många biljetter för att få mer tid med tjejerna. 30-årige Hiromasa Maezawa är singel och arbetar på bank i Taiwan. Han flyger alltid hem i samband med event som denna. Han har köpt 60 biljetter för att skaka hand med tio tjejer. Notan hamnar på 5 000 kronor.

– Det är svårt att svara på om det är värt pengarna. Ibland tänker jag att jag slösar. Men när jag väl är här känns det inte så. Jag blir väldigt lycklig när jag träffar mina favoriter. Jag tror också att det blir en form av beroende.

I dag fick han höra av en av tjejerna att han hade blivit solbränd sedan förra gången de sågs och hon var orolig för honom. Det blir en form av bekräftelse, förklarar han. På samma sätt vill han vara ett stöd för henne, som en storebror, och uppmuntrar henne att följa sina drömmar.

– Det är som att vi växer tillsammans, som en familj.

Han har redan köpt biljetter för nästa handskaksevent. Då har han investerat i tvåhundra biljetter, närmare 17 000 kronor.

Skarp kritik

Så länge fansen investerar stora summor pengar i branschen och förväntar sig att idolartisterna ska följa det oskuldsfulla skolflicksidealet kommer de så kallade no love-kontrakten att finnas, säger advokaten Yamato Sato. Han är öppet kritisk mot avtalen och hur idolartisterna behandlas, men tänker fortsätta kämpa och ser tecken på att idolbranschen förändras.

– Fler och fler advokater är numer involverade i nöjesindustrin. Det gör att idolartisternas rättigheter kommer att öka. Jag tror att vi kommer att se en stor förändring om 20, 30 år. Japanska artister kommer att bli mer självständiga och få mer frihet som i andra länder.•

No love-kontrakt

Inom den japanska populärkulturen tillhör stjärnorna företaget och deras privatliv är under lupp. De får till exempel inte ha pojkvänner eller gifta sig under tiden de är aktiva. Bryter de mot dessa så kallade no love-kontrakt riskerar de att avskedas eller stämmas. 

I ett fall från förra året dömde Tokyo tingsrätt en sjuttonårig idolartist till att betala 54 000 kronor i skadestånd till företaget hon var anställd av. Hon hade brutit mot företagets regler efter att ha vistats på ett hotell med en man.

Ett av de mest uppmärksammade fallen är från 2013 när AKB48-medlemmen Minami Minegishi rakade av sig håret och lade upp ett videoklipp på Youtube för att be om ursäkt till fansen för sin ”tanklösa” handling att tillbringa natten med pojkbandsmedlemmen Alan Shirahama.

Enligt advokaten Yamato Sato är det lagligt för företagen att ha no love-kontrakt. Om artisterna däremot tvingats ingå avtalen är det en kränkning av individens rättigheter.