Utrikes.

2016-07-13 12:30
  • I en källare i stadsdelen Akihabara uppträder idoler framför sina trogna fans. De flesta i publiken kan texterna och sjunger med. Bild: Christina Sjögren
    I en källare i stadsdelen Akihabara uppträder idoler framför sina trogna fans. De flesta i publiken kan texterna och sjunger med.
  • Efter uppträdet köper fansen en möjlighet att träffa och prata med sin idol. Saya Aoi, 22 år, sjunger i idolgruppen Karenshugi. De uppträder i Akihabara, Tokyo. Ishiyama Tomotaka, 41 år, gift och har två döttrar. Bild: Christina Sjögren
    Efter uppträdet köper fansen en möjlighet att träffa och prata med sin idol. Saya Aoi, 22 år, sjunger i idolgruppen Karenshugi. De uppträder i Akihabara, Tokyo. Ishiyama Tomotaka, 41 år, gift och har två döttrar.

Idoler med oskuldskontrakt

Hårt övervakad

En av idolerna som han företrätt är 21-åriga Mio Kanai som startade sin karriär som sjuttonåring. Vi använder ett fingerat namn eftersom hon i samband med att hon fick jobbet lovade att inte berätta något om vad hon ser eller hör under sin anställning.

Klädd i kort svartrutig klänning och vita spetsknästrumpor, med välkammad lugg och pastellfärgade naglar ger hon intrycket av en söt tjej; nästintill barnslig. Mio Kanai tog kontakt med advokatfirman eftersom hon behövde hjälp att säga upp sig.

– Främsta orsaken till att jag sa upp mig var att chefen och jag såg olika riktningar med vad vi som idoler skulle göra. Till exempel var vi tvungna att sälja våra cd-skivor på snuskigt sätt. Om något av fansen köper många skivor har de rätt att gå ut med någon av oss. Vi går till ett karaokeställe och sjunger för killarna eller så köper de bröd till oss. Vissa fans utnyttjar situationen och försöker tafsa på oss. Som tur var hände det aldrig mig. Men jag vill inte riskera att det händer, säger hon.

Det märks att hon tycker det är jobbigt att prata om det. Hon håller blicken fäst i bordet och pillar nervöst på sitt guldarmband med en rubinröd sten.

Som mest uppträdde hon och hennes grupp sju dagar i veckan. Efter skolan på vardagar och från morgon till kväll på helgerna. Inte nog med det. De var också tvungna att ha kontinuerlig kontakt med fansen via Twitter utan att bli för personliga. Mio Kanai har över 10 000 följare. Däremot fick hon inte använda Facebook eller Instagram.

– Företaget övervakade alla mina tweets. En av tjejerna i gruppen twittrade något sexigt en gång och blev tillsagd direkt.

Mio Kanai berättar att kontakten med fansen är a och o. Antalet fans bestämmer gruppmedlemmarnas lön. Som mest fick hon en månadslön på cirka 8 000 kronor. Det blir inte många kronor om man slår ut det på antalet timmar hon arbetade, säger hon.

”Handlar om jämlikhet”

Akihabara är det område i Tokyo där Mio Kanai och andra idolartister oftast uppträder. Stadsdelen är också ett världskänt shoppingområde för videospel, manga och elektronikvaror. Japans största idolgrupp AKB48 har fått sitt namn efter Akihabara. De omsatte över en miljard kronor år 2013. De har sitt eget kafé, en shop och en teater. Utanför lokalerna träffar vi några hängivna fans som bestämt träff via Twitter. De träffas emellanåt för att prata om deras gemensamma favoritgrupp. AKB48 bestod från början av 48 medlemmar men har i dag över 130 tjejer, från 13-årsåldern upp till runt 25.

Bland fansen vi träffar är alla överens om att idolartisterna inte ska ha pojkvänner. Det är viktigt att tjejerna är rena och prydliga, förklarar de.

– Det handlar om jämlikhet, säger tjugoårige Shunki Yoshida.

– Vi fans är jämlika. Om en av tjejerna dejtar en kille så känns det inte bra för oss andra, fortsätter han.

Samtliga fans i sällskapet är män förutom 24-åriga Shiori Hosokawa som kommer hit varje dag.

– Mina kvinnliga kompisar gillar inte de här tjejgrupperna. För de flesta handlar det om en låtsaskärlek och då blir det inte intressant för mina kompisar. Men för mig handlar det inte om det. Min favorit Sayuna Hama är som en syster. Hon är söt och väldigt rolig.

Läs vidare på nästa sida: Många män bland besökarna

No love-kontrakt

Inom den japanska populärkulturen tillhör stjärnorna företaget och deras privatliv är under lupp. De får till exempel inte ha pojkvänner eller gifta sig under tiden de är aktiva. Bryter de mot dessa så kallade no love-kontrakt riskerar de att avskedas eller stämmas. 

I ett fall från förra året dömde Tokyo tingsrätt en sjuttonårig idolartist till att betala 54 000 kronor i skadestånd till företaget hon var anställd av. Hon hade brutit mot företagets regler efter att ha vistats på ett hotell med en man.

Ett av de mest uppmärksammade fallen är från 2013 när AKB48-medlemmen Minami Minegishi rakade av sig håret och lade upp ett videoklipp på Youtube för att be om ursäkt till fansen för sin ”tanklösa” handling att tillbringa natten med pojkbandsmedlemmen Alan Shirahama.

Enligt advokaten Yamato Sato är det lagligt för företagen att ha no love-kontrakt. Om artisterna däremot tvingats ingå avtalen är det en kränkning av individens rättigheter.