Utrikes.

2018-08-01 11:45
Bild: Mads Claus Rasmussen
Puffetikett
Dagens ETC

Idag träder danska niqabförbudet i kraft

Lagen röstades igenom av en stor majoritet – bestående av danska Socialdemokraterna, regeringen och Dansk Folkeparti – i folketinget.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Det var i slutet av maj i år som det danska folketinget röstade ja till ett förbud mot burka och niqab, slöjor som täcker ansiktet, på allmän plats i landet. I dag träder förbudet i kraft.

Den som bryter mot förbudet riskerar böter på 1 000 danska kronor (närmare 1 400 svenska kronor) om personen inte kan visa att det ”tjänar ett särskilt syfte”, skriver Expressen. Ett särskilt syfte skulle kunna vara att man har dragit upp sin halsduk till näsan i kylan eller att man har mask på sig och ska på maskerad.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Främst riktar förbudet in sig på burka och niqab, men även rånarluvor. När beslutet fattades skrev DR att halsdukar, hjälmar och konstgjorda skägg också skulle kunna innefattas av förbudet om de täckte för mycket av ansiktet.

Ta av eller gå hem

Boten för den som bryter mot förbudet ligger alltså på 1 000 danska kronor och tanken är att polisen sedan ska be dem ta av slöjan eller lämna allmän plats. Om polisen kommer på en person i burka eller niqab på allmän plats flera gånger höjs boten – fjärde gången ska det handla om 10 000 danska kronor (13 800 svenska). Det är upp till polisen själv att avgöra om tillräckligt mycket av ansiktet syns eller inte.

Fanns motstånd

Lagen röstades igenom av en stor majoritet – bestående av danska Socialdemokraterna, regeringen och Dansk Folkeparti – i folketinget i maj, men det fanns motröster,

– Idén att kriminalisera någon som man anser är ett offer, det förstår jag inte riktigt, säger Joachim B Olsen från Liberal Alliance, en av dem som röstade nej, till Danmarks Radio.