Gazakriget.

2014-07-30 16:09
  • I reklammejl och på internet kampanjar Ica för Sodastreams maskiner.
    I reklammejl och på internet kampanjar Ica för Sodastreams maskiner.
  • "Vi har intyg på att de inte ska vara producerade på ockuperad mark", säger Icas presschef Ola Fervall. ”Man beblandar sig med företag som begår folkrättsbrott”, säger Anna Wester på Palestinagrupperna.
    "Vi har intyg på att de inte ska vara producerade på ockuperad mark", säger Icas presschef Ola Fervall. ”Man beblandar sig med företag som begår folkrättsbrott”, säger Anna Wester på Palestinagrupperna.

Ica-kampanj får skarp kritik: "Bidrar till Israels folkrättsbrott"

Bomberna faller över Gaza – samtidigt slår Ica på stora trumman för läskmaskiner från Sodastream, som har sin huvudfabrik på ockuperade Västbanken.
   – Man beblandar sig med företag som begår folkrättsbrott, säger Anna Wester på Palestinagrupperna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Över tusen palestinier har dödats hittills i Gazakriget och Israels offensiv möts med fördömanden och avsky från hela världen.

Samtidigt kampanjar Ica för läskmaskinen Sodastream Genesis som just nu säljs till reapris på nätet. Sodastream har huvudkontor i Israel och företagets största fabrik ligger i Mishor Adumim på ockuperade Västbanken. Nära 1000 palestinier jobbar i fabriken.

– Jag tycker det är dåligt att man överhuvudtaget säljer Sodastream. Det är så uppenbart att Sodastream bidrar till ockupationen och folkrättsbrott. Även återförsäljarna gör det indirekt, säger Anna Wester, ordförande i Palestinagrupperna.

Enligt Ica är inte de läskmaskiner som företaget rear ut tillverkade i Sodastreams huvudfabrik på Västbanken. De ska istället vara producerade på andra håll i Israel, inom landets internationellt erkända gränser. Exakt vart vet inte Icas presschef Ola Fervall.

– Men vi har intyg på att de inte ska vara producerade på ockuperad mark, säger han och lovar att visa upp intyget för ETC, men har ännu inte återkommit.

Även Sodastreams Sverigechef Victoria Stenman förnekar att Icas läskmaskiner kommer från fabriken på Västbanken. Enligt henne är alla Sodastream-maskiner som säljs i norden tillverkade antingen i Kina eller i israeliska Alon Tavor som inte ligger på ockuperad mark.

Anna Wester litar inte på Victoria Stenmans försäkringar.

– Det har visat sig så många gånger att Sodastream märker varorna fel och ger fel information om var de kommer ifrån. Jag har svårt att se att det finns några garantier, men det spelar heller inte så stor roll. Det blir dubbelmoral ändå eftersom Sodastream har verksamhet i ockuperade områden, säger Anna Wester.

Ola Fernvall medger att det tidigare varit oklarheter om vart läskmaskinerna producerades. Han säger att Ica inte fick några tydliga svar från Sodastream när frågan diskuterades.

– Det var efter det vi krävde intyg, och det har vi också fått nu.

Oavsett vart läskmaskinerna är tillverkade, är det inte ett illa valt tillfälle av att kampanja för dem nu eftersom det pågår krig i Gaza?

– Generellt är det så att det är flera veckors framförhållning när man planerar kampanjerna. Det finns heller ingen svensk handelsblockad utfärdad av Utrikesdepartementet. Skulle det göra det skulle vi givetvis följa den, säger Ola Fernvall och lägger till att Sodastreamkampanjen började planeras för fyra månader sedan.

Med tanke både på det etiska och på Icas goodwill, kommer ni att avbryta kampanjen?

– Nej det finns inte några sådana planer just nu, det gör det inte, säger Ola Fernvall.

För en vecka sedan blev det känt att Sodastream sparkat 60 palestinska arbetare för att de klagat på maten de serverades under ramadan. Arbetarna, som fastat i 16 timmar och inte fick äta medhavd mat i fabriken, tyckte inte att den mat de fick var näringsrik nog. När de klagade hos ledningen blev samtliga uppsagda.