Hoppa till innehållet

Samtalet

I nätets mörkaste vrår

”Jag satt och tänkte, herregud, vad håller de på med? Det var då jag bestämde mig för att skriva den här boken”, säger Jamie Bartlett.
”Jag satt och tänkte, herregud, vad håller de på med? Det var då jag bestämde mig för att skriva den här boken”, säger Jamie Bartlett. Bild: Bild: Annie Hellquist

Dagens ETC.

Vilka blir vi i skydd av total anonymitet, om vi aldrig kan åka fast? Internet genomgår just nu en förändring, mot allt högre kryptering och allt större anonymitet. Till det finns både goda och mindre goda skäl. Jamie Bartlett har utforskat nätets mörka sidor. ETC möter honom för att ställa frågan: Måste man ta det onda med det goda?

I forumet /b/ på bilddelningssajten 4chan ställer sig en ung tjej halvnaken framför sin webbkamera. Andra forumbesökare börjar posta önskemål som hon utför framför kameran. Hon kan inte spelreglerna i den värld hon klivit in i och det kommer att kosta henne dyrt. /b/ är ett forum på 4chan, ett bilddelningsforum där postare kan vara anonyma. Det har en allt-är-tillåtet-policy, allt utom barnpornografi. Det har kallats för ”the asshole of the internet” och jämförts med ett toabås på en högstadieskola eller gymnasiekillen med skåpet fullt av butterflyknivar och porr. Tonen är hård. Snart ber en forumbesökare tjejen att skriva sitt förnamn någonstans på kroppen, samt att lägga upp en bild med en receptbelagd medicin hon äter. Hennes identitet är därmed röjd och för ett sådant rookie-misstag förtjänar hon att straffas, enligt forumets logik. Nakenbilderna skickas av en användare, påhejade av andra anonyma i forumet, till hennes Facebook-kontakter. ”Trist att hon var så korkad att hon läckte sitt namn och det ena med det andra. Jaja, shit happens” kommenterar en användare. ”Bitchen camhorade samtidigt som hon hade pojkvän” kommenterar en annan som också tycker att hon förtjänade processen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00