ANALYS.

2016-09-26 12:00
Donald Trumps unika förhållande till fakta blir en utmaning både för moderatorn och Hillary Clinton när den första presidentvalsdebatten av tre arrangeras ikväll amerikansk tid. Bild: Evan Vucci/TT
Donald Trumps unika förhållande till fakta blir en utmaning både för moderatorn och Hillary Clinton när den första presidentvalsdebatten av tre arrangeras ikväll amerikansk tid.

I kväll ljuger han inför 100 miljoner

Ikväll sänds den första tv-debatten mellan Donald Trump och Hillary Clinton. Frågan för Hillary Clinton och moderatorn blir hur de ska hantera en presidentkandidat som skrivit om regelboken för hur mycket det är möjligt att ljuga i en valkampanj.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

När Donald Trump klev upp på scenen vid en pressträff på sitt nya hotell i Washington i mitten av september lyckades han chocka en journalistkår som var svårt luttrad efter en märklig valrörelse. Under flera år hade Donald Trump varit ledande i den så kallade ”birther-rörelsen” som driver en konspirationsteori om att Barack Obama inte är född i USA och därmed saknar rätt att vara president. Men på pressträffen hette det plötsligt det var Hillary Clinton och hennes presidentkampanj 2008 som startade birther-rörelsen, och att Donald Trump själv satt stopp för den. En häpnadsväckande lögn som det tar fem minuters googlande att punktera, och som troligen syftade till att framställa Donald Trump som mindre rasistisk inför osäkra väljare.

”Pants on fire”

Lögnaktiga uttalanden i presidentvalskampanjer är långt ifrån något som Donald Trump är först med, men han står i en klass för sig. Den oberoende sajten Politifact faktagranskar presidentkandidaternas uttalanden och betygsätter dem på en sexgradig skala, från sant till grov lögn (vilket sajten kallar ”pants on fire” efter barnramsan ”liar, liar, pants on fire”).

Bland Donald Trumps granskade uttalanden hamnar 71 procent i kategorierna ”mestadels falska” ”falska” och ”pants on fire”, att jämföra med 28 procent för Hillary Clinton. Det handlar om påståenden om allt från att Barack Obama ska ha grundat IS till att tusentals amerikanska muslimer firade i New Jersey efter 11 september-attackerna.

100 miljoner tittare

Donald Trumps unika förhållande till fakta blir en utmaning både för moderatorn och för Hillary Clinton när tv-nätverket NBC ikväll amerikansk tid arrangerar den första presidentvalsdebatten av tre. Den väntas locka runt 100 miljoner tittare och för Donald Trump, som har knappat in något på Hillary Clinton sedan hans kraftiga underläge i somras, är de kommande debatterna de bästa chanserna att komma ikapp.

De ämnen som kommer att debatteras ikväll är nationell säkerhet, ekonomin och vilken riktning landet ska ta, vilket troligen kommer att innefatta invandringsfrågan. Där är skillnaden milsvid mellan Donald Trump som vill deportera miljontals immigranter och Hillary Clinton som vill ha en immigrationsreform som ger fler papperslösa en väg till medborgarskap.

Läs vidare på nästa sida: Mjuka följdfrågor