Utrikes.

2016-10-07 10:15
Men efter 15 år av krig präglas samhället av stor osäkerhet: ”Man vet inte vem som är vän eller fiende” Bild: Altaf Qadri, TT
Men efter 15 år av krig präglas samhället av stor osäkerhet: ”Man vet inte vem som är vän eller fiende”

I krigets ruiner - nu ska Afghanistan byggas upp

I dag har kriget i Afghanistan pågått i 15 år. 100 000 människor har dött till följ av våldsamheterna. Från krigets ruiner återstår nu uppgiften för de som är kvar att bygga upp ett nytt land, men utmaningarna är många.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Afghanistan är ett av världens fattigaste länder. Det har aldrig funnits någon stabil centralmakt i området och på grund av en konservativ religiös utbredning finns det ett ”kvinnoapartheid”, som landets president Mohammad Ashraf Ghani i veckan beskrev det, vid givarkonferensen i Bryssel.

Sveriges vice statminister, Isabella Lövin (MP), är också minister för internationellt utvecklingsarbete och hon var Sveriges representant på konferensen. I november förra året besökte hon Afghanistan, något som gjorde ett djupt intryck på henne.

– Ja, inte minst vad det gäller kvinnors situation. Det har ju gått framåt, av nio miljoner barn som går i skolan i dag är 49 procent flickor. År 2001 var det 900 000 barn och i stort sett inga flickor. Men samtidigt så är det svårt för afghanska kvinnor, 90 procent av alla afghanska kvinnor har utsatts för våld, säger hon.

En av dessa kvinnor är Homeira Nomani. Hon arbetade med kvinnors rättigheter på plats i Afghanistan innan hon 2012 var tvungen att fly till Sverige. Hon berättar om ett land i kaos där osäkerheten är en stor del av vardagen.

”Ingen säkerhet”

– Det finns ingen säkerhet i dag i samhället, man vet inte vem som är vän eller fiende. Ibland kan det vara din granne som gör något hemskt. Det är inte ett fungerande samhälle. Ibland räcker det med att någon ser att du har ett jobb och pengar så finns risken att man blir rånad och mördad bara för det. För kvinnor är det ännu värre.

Homeira Nomani berättar om Farkhunda Malikzada. 27-åringen som förra året blev mördad mitt på blanka dagen på Kabuls gator. En mulla anklagade henne för att ha bränt koranen, vilket ledde till att en mobb på 100-tals män samlades och slog henne medvetslös. Därefter släpade de henne efter en bil, stenade henne till döds och brände upp kroppen. Farkhunda Malikzada sista tid i livet filmades och lades upp på internet, vilket ledde till att människorättsorganisationer över hela världen rasade. En polisutredning visade sedan att hon aldrig bränt någon koran.

– Det var fruktansvärt, men också typiskt för hur situationen är för kvinnor i Afghanistan. Det var vanliga unga män som mördade henne och du vet aldrig om det är din granne, familj eller kollega som vänder sig emot dig, säger Homeira Nomani.

Läs vidare på nästa sida: Väldigt känsligt skede