ETC på plats.

2017-10-10 10:05
Ett gäng högerextremister deltog i söndagens manifestation mot självständighet. De gjorde hitlerhälsning, skrek ”sieg heil” och uppträdde hotfullt. Bild: Eigil Söderin
Ett gäng högerextremister deltog i söndagens manifestation mot självständighet. De gjorde hitlerhälsning, skrek ”sieg heil” och uppträdde hotfullt.

I dag avgörs Kataloniens framtid

Om inget oförutsett händer kommer regionpresidenten Carles Puigdemont idag att utropa Kataloniens självständighet. Madridregeringen har hotat med ett maktövertagande – vilket riskerar att ytterligare elda på konflikten.

Dagens ETC är på plats bland heilande Francovurmare och lokalpatriotiska katalaner i ett Barcelona där självständighetsfrågan skapar en farlig polarisering.

En grupp av öldrickande hotfulla män går trotsigt fram i mitten på den avspärrade gatan i centrala Barcelona. En är maskerad, en annan viftar med en stor gulröd flagga med Spaniens statsvapen.

För bara någon timme sedan tågade här hundratusentals människor mot självständighet för Katalonien, men nu har grabbgänget gatan nästan helt för sig själva. Förbipasserande stryker längs väggarna när männen börjar skrika ”Viva España” och ”viva Guardia civil”, den paramilitära polisen som syns överallt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Männen slänger fram högerarmen mot varandra i hitlerhälsning och skriker upphetsat ”sieg heil”, högre och högre. Ett par poliser iklädda skyddsvästar står lugnt vid sidan och bevittnar scenen.

– Inga fotografier, skriker en av männen och kastar iväg ett ölglas mot kameran.

De ragglar vidare fram längs gatan.

”Francos arvtagare”

Högerextremisterna är i minoritet inom den Madridvänliga rörelsen som på söndagen protesterade mot Kataloniens självständighet. Men Ja-sidan talar ofta om att de reprensenterar Spaniens fascistiska förflutna.

– Det är Francos arvtagare som styr i Madrid och de kontrollerar medierna.

Det säger 41-årige konsulten Marc Oliveras som är född i Barcelona och vill ha självständighet.

– Jag upplever att vi katalaner är förtryckta och vi är ockuperade av Madridregeringen, säger han.

Men konflikten går inte att reducera till en höger-vänster-fråga, säger filosofistudenten Pablo som röstade på vänsterpartiet Podemos i senaste valet men vill att Spanien ska hålla ihop.

– För några år sedan var det inte alls många som talade om självständighet. Det tog fart först efter finanskrisen. Jag hoppas att vi kan komma bortom den här splittringen och ta tag i viktigare sociala frågor som arbetslöshet och jämlikhet, säger han.

Hans kusin Alvaro som arbetar på bank flikar in:

– Jag röstade på högern, Partido popular, men vi är på samma sida i det här. Omröstningen var olaglig och jag tror inte att president Puigdemont kommer att våga utmana Madrid, säger han.

Höga insatser

Frågan om Kataloniens självständighet delar inte bara Barcelona utan hela landet. Och det är med höga insatser som regionpresidenten Carles Puigdemont idag samlar det lokala parlamentet för överläggningar.

Som ledare för separatist­rörelsen är förväntningarna stora på att han håller sitt ord om att ensidigt utropa självständighet.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har kontrat med att vägra förhandla med separatisterna. Till tidningen El País säger han att en utbrytning av Katalonien är helt uteslutet. ”Vi kommer att överväga alla lagliga medel som står till buds”, sa presidenten som har laglig rätt att upplösa regionparlamentet och utlysa nyval.

Nej-sidan syns nu

Söndagens massdemonstration har beskrivits som dagen då den ”tysta majoriteten kom ut ur garderoben” och tolkats som propagandaseger för nej-sidan och för Madridregeringens linje.

Antalet deltagare är som alltid omstridd. Försiktiga uppskattningar talar om 350 000 men ingen vet hur många som var tillresta från andra delar av Spanien. Över 100 bussar slussade in folk till Barcelona, rapporterade tidningen La Vanguardia. Separatisterna å sin sida vann överlägset omröstningen förra söndagen.

Enligt katalanska myndigheter röstade 90 procent för självständighet men valdeltagandet var endast 42 procent men många från nej-sidan tros ha stannat hemma. Omröstningen som deklarerats olaglig av Spaniens högsta domstol och därför ingrep polisen och videoklipp av brutalt polisvåld spreds i sociala medier.

– De gjorde bara sitt jobb. Om någon bryter mot lagen måste polisen agera, säger 20-årige Diego Cortez som rest från Madrid bara för att delta i demonstrationen.

Polisens agerande påverkar

För bara två veckor sedan hade den 31-årige dataingenjören Luis antagligen anslutit sig till den Madridlojala demonstrationen. Men han har bytt sida efter att valurnor konfiskerats och uppgifter om en enorm polisbrutalitet som skadade över 800 väljare.

– Efter allt som har hänt tror jag inte att vi kan vara en del av Spanien längre. Jag vill åtminstone att vi ska få genomföra en folkomröstning.

Läs vidare på nästa sida: Enkät

Folkomröstningen

Kataloniens befolkning deltog i en folkomröstning där frågan var: ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”.

Om en majoritet röstade ja skulle den regionala koalitionen som styra Katalonien utropa självständighet.

Omkring 5,3 miljoner är röstberättigade men bara 2,3 miljoner gick till valurnorna. Det gav alltså ett valdeltagande på 43 procent. Av dem röstade 90 procent ja till självständighet.

Enligt författningsdomstolen i Madrid var omröstningen olaglig. Trots detta förväntas regionpresident Carles Puigdemont ensidigt utropa Kataloniens självständighet idag tisdag.