ETC på plats.

2020-06-26 08:34
Demokraterna kommer att  påverkas om progressiva politiker,  och ännu fler med liknande  program, får förtroende av väljarna.  Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT
Demokraterna kommer att påverkas om progressiva politiker, och ännu fler med liknande program, får förtroende av väljarna.
Puffetikett
Dagens ETC

Hylllade och utskällda – nu utmanas AOC och de fyras gäng

President Trump tyckte att de skulle åka hem. I stället blev de fyra progressiva kongressledamöterna The squad med hela USA. De har blivit omtalade, hyllade, utskällda. Men har de behållit sina väljare? Och vilka följer i deras fotspår?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För två år sedan visste knappt någon vem Alexandria Ocasio­ Cortez var, i dag är hon känd som AOC. Progressiva älskar allt hon gör, Fox News och andra konservativa älskar att hata henne. Däremellan finns ett block av mer moderata demokrater som omvartannat ler och gnisslar tänder.

Det var Ocasio-Cortez som ursprungligen refererade till sig själv och tre andra kongress­nykomlingar – Ilhan Omar, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib – som The squad, ett uttryck som användes på sociala medier av unga amerikaner för att beskriva en kompisgrupp.

The squad var alla kvinnor, icke-vita och under 50 år. I ett av sina utbrott tyckte president Trump att de skulle ”åka hem”, trots att alla utom Omar är födda i USA.

– Varför åker de inte hem och hjälper till att fixa de helt förstörda och brottshärjade platser de kom ifrån? undrade han.

Utmanare med Wall street-stöd

Till representanthuset väljs man bara för två år åt gången och nu är det dags för alla fyra att åter be om väljarnas förtroende.

En av dem sitter redan säkert, nämligen Alexandria Ocasio-Cortez. Inför New Yorks demokratiska primärval, som hölls i tisdags, fanns en viss oro. AOC utmanades främst av Michelle Caruso-­Cabrera, tidigare nyhetsankare på kanalen CNBC. Strategin var att utmåla Ocasio-Cortez som någon som nu går upp i rollen som rikskändis och struntar i sitt distrikt. AOC kontrade med att hon deltagit i 200 events på hemmaplan under de 1,5 år som gått. Caruso-Cabrera kritiserade också AOC för hennes agerande när Amazon ville öppna New York-kontor med 25 000 utlovade arbetstillfällen. AOC var en högröstad motståndare med Amazons arbetsförhållanden samt att etableringen skulle chockhöja hyrorna i distriktet som huvudargument. 

Trots att väljarundersökningar hade AOC i klar ledning var det tydligt att motståndaren lyckats samla in ordentligt med pengar, en del kom från Wall Street-chefer. Många vill bli av med AOC men nu får de med största sannolikhet dras med henne minst ett par år till.

Omar kallas splittrande

I valet i november ställs AOC mot republikanernas kandidat, och eventuella utmanare från mindre partier. Distriktet är dock stabilt demokratiskt, när hon vann 2018 fick hon 78 procent av rösterna. Även i årets primärval blev det till slut en jordskredsseger. Hon tycks ha fått åtminstone drygt 70 procent av rösterna.

De andra i de fyras gäng? Primärvalet i Rashida Tlaibs distrikt hålls den 4 augusti och i Ilhan Omars den 10 augusti. Även deras motståndare anklagar dem för att ha glömt sina distrikt när de blivit kända. Ayanna Pressley har ingen demokratisk motståndare utan kan koncentrera sig på november.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Omars uttalanden om att Israel kräver ”trohet” av amerikanska politiker avsågs antisemitiskt av en del partikollegor och fick representanthuset att anta en resolution som förbjuder ”hate speech”. Omar lyssnade på kritiken men anser också att hon attackeras för att tysta diskussionen om Palestina. Hon har också haft flera Twitter-fajter med president Trump. Hennes främsta utmanare, juristen Antone Melton-Meaux, beskriver Omar som någon som splittrar människor och att hon därför inte är en slagkraftig politiker.

Tunga månader

Den senaste månaden har varit tung för Omar. George Floyd dödades i hennes distrikt vilket startade landsomfattande protester mot polisvåld men också ledde till stor skadegörelse i Minneapolis. I mitten av juni meddelade hon att hennes far avlidit av komplikationer från coronaviruset.

Vid sitt kampanjmöte i Tulsa förra veckan varnade Trump sina anhängare för att den ”hatfyllda, Amerika-­skändande socialisten” Omar skulle få en stor roll ifall Joe Biden blir president.

– Hon vill att vårt lands regering ska vara precis som i landet hon kommer ifrån – Somalia. Ingen regering, ingen trygghet, ingen polis, inget alls, bara anarki. Och nu berättar hon för oss hur vi ska sköta vårt land. Nej tack.

Tydlig progressiv våg

Rashida Tlaib ställs i augusti mot samma person som hon mycket knappt besegrade för två år sedan, ordföranden för Detroits stadsfullmäktige Brenda Jones.

Det kan dröja upp mot en vecka innan flera av de primärval som genomfördes i tisdags är avgjorda. Bara i New York har över 700 000 väljare skickat efter röstkort för att poströsta. Men i flera fall har en kandidat så starkt övertag redan nu att de anses säkra vinnare. Den mest omtalade av dessa är Jamaal Bowman, en svart före detta rektor, som verkar ta över Eliot Engels plats i representanthuset trots att veteran­politikern stöds av tunga namn som Nancy Pelosi, Jim Clyburn och Chuck Schumer. Bowman är den som främst fått epitetet ”nästa AOC” och hans framgång ses som en värdemätare på hur stark den progressiva vågen.

I New York ser också Mondaire Jones och Richie Torres ut att gå mot överraskande segrar i sina distrikt. De blir isåfall de två de första svarta homosexuella männen i kongressen.

I Kentucky primärval till senaten spåddes en tuff fight mellan Amy McGrath, en före detta stridspilot som har det demokratiska etablissemangets stöd, och den progressiva uppstickaren Charles Booker. Väljarundersökningar ger båda en bra chans att ge den nuvarande senatorn, topp­republikanen Mitch McConnell, en match i november. När runt hälften av rösterna räknats hade McGrath en ledning på åtta procentenheter. Även här poströstade många.

Republikanerna varnar

Konservativa försöka ofta skrämma väljare med The squad eller främst AOC. Dagen efter New York- och Kentuckyvalen twittrade den republikanska senatorn Lindsey Graham att det verkar som att franska revolutionen nu nått det demokratiska partiet och att Biden och Pelosi bara är galjonsfigurer: ”Den verkliga makten ligger hos AOC.”

Demokrater på politiska poster lever i rädsla för ”mobben” och The squad, påstod Graham, och vågar därför inte samarbeta med Trump eftersom de då kommer att hamna i ”politisk exil”. Graham fortsatte:

”Det demokratiska partiet kommer att hållas fångna av den mest radikala mobben i moderna amerikansk historia. Deras makt och valframgång verkar växa för varje dag.” 

Rashida Tlaib, Michigan

Född i USA med palestinsk påbrå.

Vann sitt race 2018 med bara 887 röster men tros nu ha stärkt sina aktier ytterligare.

Har bland annat sponsrat lagförslag om fängelse- och polisreform. Har föreslagit basinkomst för amerikaner tills covidkrisen är över.

Ilhan Omar, Minnesota

Född i Somalia. Familjen flydde kriget, bodde fyra år i ett flyktingläger i Kenya, kom till USA när hon var tolv år.

Familjen bosatte sig i Minneapolis som har en stor somalisk befolkning.

Invald i kongressen som 36-åring. Tillsammans med Tlaib de första muslimska kvinnorna i kongressen.

Har jobbat för att ta fram ny lagstiftning inom en mängd områden och sitter i kongressens utrikesutskott.

Alexandria Ocasio-Cortez, New York

Född och uppvuxen i Bronx, New York i en latinamerikansk familj. Hennes distrikt ligger i stadsdelarna Bronx och Queens.

Började som yngsta kvinnan någonsin sitt arbetet i kongressen när hon var 29 år gammal.

Har gjort Green new deal till sin signaturfråga och har starkt stöd från bland andra Sunrise movement.

Var den enda demokraten som röstade emot räddningspaketet mot corona eftersom hon inte tyckte att det var starkt nog.

Ayanna Pressley, Massachusetts

Har varit inblandad i ett stort antal lagförslag, bland annat ett om att slopa polisens så kallade kvalificerade immunitet.

Under mandatperioden började Pressley synas med kalt huvud, utan de peruker som hon under en tid burit på grund av sjukdomen alopecia som orsakar håravfall.