Utrikes.

2018-04-23 16:05
I protest mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har skådespelaren Natalie Portman valt att tacka nej till Genesis-priset, även kallat det ”judiska Nobelpriset”. Bild: Richard Shotwell/Invision/AP
I protest mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har skådespelaren Natalie Portman valt att tacka nej till Genesis-priset, även kallat det ”judiska Nobelpriset”.

Hollywoodstjärnan nobbar israeliskt pris

Israel skakas av en infekterad debatt efter den israelisk-amerikanska skådespelaren Natalie Portmans bojkott av det ”judiska Nobelpriset”. Från regeringshåll anklagas Portman för att vara en nyttig idiot för dem som ”hatar Israel”. Andra menar att Portman bör gå längre i sin kritik av Israels politik.

Skådespelaren och regissören Natalie Portman, kanske mest känd för sina roller i Stjärnornas krig och Black Swan, meddelade i torsdags att hon inte tar emot Genesis-priset, även kallat det ”judiska Nobelpriset”, eftersom hon ”inte vill att det ska framstå som att jag stöttar [Israels premiärminister] Benjamin Netanyahu, som skulle hålla ett tal vid ceremonin,” och de ”övergrepp” han är ansvarig för.

Portman har inte förtydligat vilka övergrepp hon avser men många har tolkat det som att det bland annat handlar om hur israeliska styrkor svarat på den senaste månadens i stort sett ickevåldsliga protester i Gaza med att döda dussintals och skada hundratals.

”Hatar Israel”

Natalie Portmans besked har orsakat en häftig debatt i Israel. Regeringsföreträdare har inte varit nådiga. ”Natalie Portman spelar de värsta hatarna och de värsta antisemiterna i Mellanöstern i händerna,” sa energiminister Yval Steinitz i en intervju i söndags.

Flera andra ministrar och högerpolitiker är inne på samma linje, att Portman har fallit offer för de som ”hatar Israel”, så som BDS – rörelsen för bojkott, divestering och sanktioner – som vill använda de metoderna för att bryta Israels folkrättsvidriga ockupation av Palestina. Att Portman förtydligat att hon inte stödjer BDS tycks inte ha påverkat debatten nämnvärt.

”Älska Israel”

Samtidigt får Natalie Portman stöd från små freds- och vänstergrupper i Israel. Många tar fasta på att Portman förtydligat att bojkotten inte gäller Israel utan Netanjahu och menar att Portman därmed visar hur man kan ”älska Israel” och samtidigt kritisera landets politik.

Den israeliska författaren och journalisten Gideon Levy hyllar Portman för sitt ställningstagande.

”Förutom ett samvete krävs en hel del mod för att ta ett sånt steg, särskilt i ljuset av det judiska, sionistiska och skoningslösa Hollywood, som varken kommer att förlåta eller glömma detta,” skriver han i den israeliska dagstidningen Haaretz.

Tyst om ockupationen

Men Portman har fortfarande en lång väg kvar innan hon på allvar utmanar det israeliska etablissemanget, enligt Levy.

”Portman förtydligade att hon inte kunde komma och ta emot priset på grund av ’våld, korruption, ojämlikhet och maktmissbruk’. Men inte ett ord om den ursprungliga synden: ockupationen”.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

”Judiska Nobelpriset”

Genesis-priset delas sedan 2012 ut till den som "inspirerar andra genom sin hängivenhet till det judiska samhället och judiska värderingar". Tidigare mottagare har varit New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, violinisten Itzhak Perlman och skådespelaren Michael Douglas.

Efter Natalie Portmans besked ställdes prisceremonin in. Den skulle ha ägt rum i juni. Prissumman på två miljoner kommer ändå att delas ut till välgörenhetsorganisationer, men utan att Portman har inflytande över vart pengarna går.