Utrikes.

2017-09-22 07:28
AfD:s företrädare Alice Weidel  och Alexander Gauland.
AfD:s företrädare Alice Weidel och Alexander Gauland.

Högerextremt parti kan bli Tysklands tredje största

Om kristdemokraterna och socialdemokraterna fortsätter att regera tillsammans kan AfD bli största oppositionsparti.

Med endast dagar kvar till det tyska valet förväntas Alternative für Deutschland (AfD) att få totalt mellan sju och tolv procent, vilket är över de fem procent som krävs för att komma in i parlamentet. Frågan är nu om de lyckas bli tredje största parti efter Angela Merkels kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska SPD som regerar tillsammans. Konkurrensen om tredjeplatsen är dock hård och står mellan fyra partier: vänstern, de gröna, AfD och liberala FDP – som alla ligger på ungefär tio procent var i opinionsmätningarna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Flyktingmotstånd

AfD bildades 2013 som ett högerpopulistiskt parti grundat i skepticism mot EU:s ekonomiska politik. Efter Tysklands ökade flyktingmottagande under 2015 byttes fokus till kritik mot detta, med krav på att EU:s gränser ska hållas stängda. AfD menar att deportationerna ska öka och att de få migranter som ska accepteras har en plikt att anamma det tyska språket och tyska traditioner. Partiet har annonserat med slogans såsom: ”Burka? Vi föredrar bikini.” Kritiken av Angela Merkels mer flyktingvänliga politik betalade sig väl i regionala val där partiet nått framgångar, såsom i de östra regionerna Mecklenburg-Vorpommern och Sachsen-Anhalt.

Koncentration i öst

Även i det federala valet är det i de östra regionerna som det största stödet finns och i synnerhet bland män med låga inkomster. Medan endast 19 procent av de tyska väljarna bor i östra Tyskland så gör 29 procent av AfD-anhängarna det, enligt det tyska forskningsinstitutet DIW. DIW visar vidare att 69 procent av anhängarna är män, vilket är en unikt hög siffra.

Forskning vid Hans Böckler Foundation pekar ut missnöje över den personliga ekonomiska situationen som den största drivkraften till att rösta på AfD. Även om det framförallt är låginkomsttagare som röstar på AfD har partiet den största inkomstspridningen bland sina väljare, med en ansenlig del höginkomsttagare. AfD har varit särskilt lyckosamma i sitt arbete med att mobilisera väljare som inte tidigare har röstat alls, något som kan bli avgörande i valet på söndag.