Utrikes.

2017-07-22 10:15
  • Bild: Santi Palacios/AP/TT/Defend Europe
  • Lorenzo Fiato är en av Defend Europes tolv medlemmar som kommer vara ombord på C-star, som båten heter. Bild: Defend Europe
    Lorenzo Fiato är en av Defend Europes tolv medlemmar som kommer vara ombord på C-star, som båten heter.

Högerextremister försöker stoppa hjälpen på Medelhavet

Den militanta, högernationalistiska gruppen Defend Europe har börjat sin färd mot Sicilien. Deras mål är att stoppa vad de kallar för den ”välplanerade massinvasionen” av Europa.

Avsikten är att stoppa båtar med människor på flykt och övervaka hjälporganisationer som räddar liv. De har crowdfundat ihop till sitt uppdrag och båten hyr de av en brottsdömd svensk man.

”Just nu smugglar så kallade humanitära NGO:s hundratusentals immigranter till Europa och äventyrar säkerheten för vår kontinent.” Med de orden beskriver Defend Europe sitt uppdrag på sin hemsida, där de ber likasinnade om pengar för sitt uppdrag.

Många av Defend Europes medlemmar kommer från Génération Identitaire, en rörelse som har sitt ursprung i Frankrike. De vurmar för nationell identitet och nationalstaten, och är starkt rasistiska och islamofobiska.

I Sverige har Defend Europe främst blivit omskrivna i högerextrema medier. På sajten Motgift beskrevs uppdraget som ”slagkraftigt” och i positiva ordalag.

Lorenzo Fiato är en av Defend Europes tolv medlemmar som kommer vara ombord på C-Star, som båten heter. När Dagens ETC får tag i honom pratar han snabbt och fokuserat. Han är övertygad om att Defend Europe gör en bra insats mot en ”välorganiserad massinvasion av Europa” och för ett ”vitt Europa”.

– Det som pågår på Medelhavet är en välplanerad massinvasion av Europa som vi måste stoppa, säger han.

Falsk retorik

HOPE not hate, en brittisk människorättsorganisation, har följt den högerextremistiska Defend Europe sen i maj i år, när de blockerade SOS Méditerranées räddningsbåt. Sedan dess har retoriken delvis ändrats trots att gruppen är densamma, menar Joe Mulhall som är ansvarig för granskningen.

– Den fasad de nu försöker sätta upp, som bekymrade och europeiska medborgare, är falsk. De är främlingsfientliga högerextremister från den identitära rörelsen, den nationalstatsvurmande tonen där de spelar på nationell säkerhet, är inte i linje med vad de är kapabla till, säger han.

Hyrt båt av svensk brottsling

Båten som Defend Europe hyrt är 40 meter lång och ägs av en svensk man, som efter att han år 2002 dömdes för grovt bedrägeri har flyttat utomlands.

Joe Mulhall har varit i kontakt med svensken angående uthyrningen. Enligt Joe Mulhall hade svensken varit medveten om besättningens planer när han skrev kontrakt med extremisterna, men tycker inte att det är hans sak att lägga sig i.

– Han sa att han inte ville ta politisk ställning i kommersiella affärer, berättar Joe Mulhall.

Crowdfundat

För att finansiera uppdraget har Defend Europe samlat in pengar.

– Först fick vi in 70 000 euro, som vänsteraktivister stoppade genom hashtagen #stopdefendeurope. Sen samlade vi in de pengarna igen, och gjorde en till insamling som fortfarande är öppen. Vi har fått in ungefär 100 000 euro nu, säger Lorenzo Fiato till Dagens ETC.

Joe Mulhall från HOPE not hate har inte kunnat spåra varifrån pengarna kommit i detalj, men menar att de är insamlade från extremhögern runt om i Europa.

Defend Europe har stöd även i USA, berättar Joe Mulhall.

– David Duke från Ku Klux Klan har uttryckt stöd för dem på sociala medier som Twitter, säger Joe Mulhall.

”Bevakar” organisationer

Lorenzo Fiato och hans elva högerextrema kompanjoner, som kommer från Italien, Tyskland, Österrike och Frankrike, planerar att från och med den här helgen cirkulera i samma områden som EU:s Operation Sophia och den italienska kustbevakningen. Ett tiotal ickestatliga organisationer finns också i området.

Personerna bakom Defend Europe är övertygade om att smugglare och hjälporganisationer samarbetar. De vill spräcka det som Lorenzo Fiato kallar för ”en myt”: att organisationerna räddar oskyldiga liv. På frågan om hur detta samarbete ser ut svarar han att han inte vet i detalj, men att han är trots det är övertygad om att det existerar.

– De erbjuder just nu en taxiservice för olagliga migranter från Libyen till Sicilien och hjälper smugglarna att göra sitt jobb, säger han från hemstaden Milano.

Aktionens uttalade syfte är att ”övervaka”, men också att utföra egna vad de kallar för räddningsuppdrag.

– Vi hoppas hitta migrantbåtarna före organisationerna och kustbevakningen och köra tillbaka dem till Libyen och Tripoli. Sen ska de återvända till sina hemländer, säger han.

Defend Europe vill även hjälpa den omtvistade libyska kustbevakningen som får ekonomiskt stöd och utbildning av EU. Målet är att skapa och sprida budskapet om en europeisk ”vit nation”, säger Lorenzo Fiato. Han tror inte att det går att leva sida vid sida med migranterna och är fast övertygad om att migranterna kommer till Europa och ”skapar problem”.

– De förstör våra städer och många av dem är kriminella, säger han.

”Oacceptabelt”

Joe Mulhall avfärdar Lorenzo Fiatos påståenden som livsfarliga lögner. Han ser alla typer av aktioner som förhindrar livräddande insatser som helt oacceptabla. Nuvarande politik från EU skapar en situation där livräddande insatser från frivilligorganisationer är nödvändiga, menar han.

– Vi måste motbevisa och se igenom det de säger. Vad vi har här är en högerextrem grupp unga populister som kan bli extremt farliga, säger Joe Mulhall.

Fakta: Defend Europe

l Defend Europe är en högerextremistisk rörelse där många medlemmar har sitt ursprung i extremiströrelsen Génération Identitaire, en identitär rörelse med franskt ursprung och våldsamma drag.

l De har starkt islamofoba och rasistiska sympatier.

l Defend Europes projekt går ut på att säkra Europas yttre gräns och göra Europa till en ”vit nation”.

l De ser migranterna som olagliga och menar att de utgör ett hot för säkerheten i Europa.

l På Facebook har de just nu nära 5000 likes.

l De flesta medlemmarna är unga (vita) män.

l Ombord på båten är 12 personer från Italien, Frankrike, Österrike och Tyskland

l Defend Europe tror att frivilligorganisationer och smugglare samarbetar och att migrantströmmen är ”en välorganiserad massinvasion av Europa” som måste stoppas.

l Defend Europe har tidigare blockerat ett räddningsfartyg på Medelhavet under en första aktion i maj.