ETC på plats.

2020-06-22 11:00
 • Baren Le Saint Sauveur anses vara franska antifarörelsens högkvarter. En av de första kvällarna de kunde hålla öppet sedan coronanedstängningen attackerades de av den högerextrema gruppen Zouaves Paris.  Bild: Emma Sofia Dedorson
  Baren Le Saint Sauveur anses vara franska antifarörelsens högkvarter. En av de första kvällarna de kunde hålla öppet sedan coronanedstängningen attackerades de av den högerextrema gruppen Zouaves Paris.
 • Bild: Emma Sofia Dedorson
 • Interiör, Le Saint Sauveur (ruta krossad av Zouaves). Bild: Emma Sofia Dedorson
  Interiör, Le Saint Sauveur (ruta krossad av Zouaves).
 • Målning föreställande Clément Meric, mördad antifascist. Bild: Emma Sofia Dedorson
  Målning föreställande Clément Meric, mördad antifascist.
 • Zouaves Paris poserar med stulna t-tröjor strax efter attacken mot baren.  Bild: Emma Sofia Dedorson
  Zouaves Paris poserar med stulna t-tröjor strax efter attacken mot baren. 
Puffetikett
Dagens ETC

Högerextrema trappar upp attacker i Paris – attackerar barer och aktivister

Var och en för sig tycks attackerna vara isolerade förseelser. En grupp ungdomar attackerar en antifascistisk bar, en BLM-aktivist får en snyting i tunnelbanan, deltagare i demonstrationståg som misshandlas. Men de högerextrema attackerna i Frankrike blir allt fler och organiseras målmedvetet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är en ljummen junikväll i Parisstadsdelen Ménilmontnant. Barer och uteserveringar är fulla – bara sporadiskt använda munskydd avslöjar att coronapandemin fortfarande pågår. Den välkända, antifascistiska baren Le Saint Sauveur är målad i svart och det är sprickor i glasrutorna.

Utanför på trottoaren står 52-åriga stammisen Yon med en öl i handen. Han pekar på sprickorna i glaset och säger att det är ”fascisternas verk”.

– Det var vackert väder, lite som kväll. Regeringen hade just gett tillstånd att öppna terrasserna. Folk slöt upp och stämningen var god, säger Yon.

Det var då de dök upp, ett 20-tal individer med baseballträn och järnrör som rörde sig snabbt mot baren. Innan någon hann reagera började de ge sig på folk.

– Det blev panik ett tag, säger Yon som inte vill uppge sitt fullständiga namn.

Ingen i baren vill det. Enligt bartendern beror det på att man inte litar på journalister.

– Franska journalister springer regeringens ärenden, passa dig för att dra upp en kamera, snacka med folk bara, råder hon.

”Hejsan, rödingar!”

”Salut les rouges”, ungefär ”Hejsan, rödingar”, ska männen ha ropat när de gick till attack.

Frankrike hade pö om pö börjat öppna upp och det var en av de första kvällarna de kunde hålla öppet sedan landet stängts igen. Samtidigt hade protesterna mot polisiärt övervåld och rasism tagit fart i hela världen liksom i Frankrike. USA:s president hade kallat sådana som dem, det vill säga Antifa, ”en terroristorganisation”. Enligt digitala tidningen Mediapart är högerextrema våldsdåd och sammandrabbningar med vänsterautonoma i Frankrike nu ”i nivå med 90-talet” och ”upploppen i förorterna”.

– När de slängde tårgas trodde jag att det var polisen. Men det blev snart tydligt att det var fascister, säger Yon och rycker på axlarna.

Enligt bartendern attackerade de folk urskillningslöst. De bar masker för tårgasen, välte utemöbler, krossade fönsterrutor och plockade med sig t-tröjor och tygpåsar. Ingen skadades allvarligt för gäster och boende jagade iväg dem.

– Hela kvarteret kom till vår undsättning. När ungdomarna i la Banane (det sociala bostadsområdet intill) förstod att vi attackerades av rasister kom de genast. De har ingenting mot vår gemenskap. Attacken var ett fiasko, säger Yon.

Skryter på Telegram

En dryg timme senare lades ett meddelande upp på ”Zouaves Paris” kanal på snabbmeddelandetjänsten Telegram – populär hos fransk extremhöger. De skrev om en ”lyckad aktion” och lade upp en bild där de med blurrade ansikten poserande med tröjorna som troféer.

En kvinna som varit engagerad antifascist ”hela sitt liv” lägger sig i och säger att de ”bara var snorungar”.

– Jag är förmodligen bekant med deras föräldrar, säger hon.

En närmare titt på medlemmarna i gruppen kan ge henne rätt. ”Zouaves Paris” frontas till exempel av den 21-åriga Marc de Cacqueray, alias ”Marc Hassin”. Hans familjeträd är en sällsam kartläggning av fransk högerradikalisms ideologiska hemvist:

Där finns präster och högt uppsatta militärer i en extremkatolsk familj ur den fransk aristokratin. Pappan var aktiv i l’Action française – den rojalistiska, nationalistiska, antidreyfus­gruppen som uppstod i slutet av 1800-talet. Farbrodern är framstående i den extremkatolska politiska grupperingen Civitas och en kusin är inflytelserik inom antiabortrörelsen Manif pour tous. Denne kandiderade dessutom nyligen till borgmästare i Le Mans för Marine Le Pens parti Nationell samling. Marc de Cacqueray själv har varit frivillig i den högerextrema ­paramilitära gruppen Azov i Ukraina och straffats för upplopp på Champs Elysees, under en av de gula västarnas första aktioner. 2018. Hans historia är inte unik i gruppen.

Arvingar till ökänd grupp

”Saint Sauvs” besökare organiserar sig mot dessa – och inte sällan genom att själva svara våld med våld.

–  Förstår du inte skillnaden mellan att ge sig på fascister och att vara fascist? Det är antifascistiskt motstånd och kamp, säger Yon.

Inne i baren pryds en vägg av en bild på Clément Méric, den 19-årige antifascisten som slogs ihjäl av knogjärnsförsedda skinheads 2013. Det var på årsdagen av hans död attacken utfördes.

”Zouaves Paris” är sprungen ur den ökända högerextrema 68-gruppen Gud (Groupe union défense). De uppmuntrar meningsfränder till liknande attacker som svar på vad de kallar ”invandrares och rödas pågående uppror” och nämner särskilt Black lives matter-rörelsen.

Några dagar efter barattacken ger de sig på en man iklädd en Justice pour Adama-tröja i Paris tunnelbana. ”Adama” är den svarta 24-åring som för fyra år sedan dog efter ett polisingripande under liknande omständigheter som George Floyd. En video av misshandeln i tunnelbanan lades upp på Zouaves Telegram-kanal. De gladde sig åt att ”Antifa-mannen” fallit ihop av smärta framför sin tjej efter att ha fått en ”rak höger” av en av dem. Flera liknande attacker har rapporterats från demonstrationerna i Paris.

– Vi går inte till polisen, det är inte vår metod. Det här kommer att bli en het sommar, säger bartendern på Le Saint Sauveur.

Med våld som metod

Den högerradikala grupperingen Gud (Groupe union défense), grundad 1968, bytte skepnad 2017 till ”Bastion Social” – inspirerade av italienska, nynazistiska Casapound. Målet var att ta sig ur den politiska marginalen och börja agera socialt. Bland annat genom att dela ut mat till hemlösa – ”nationella” sådana, inte ”produkter av massinvandringen”.

I Paris gick det inte så bra. Guds förgreningar i huvudstaden ”föredrar attack som aktionsmetod”, enligt deras egna kanaler.

Zouaves Paris blev kända under gula västarnas första aktioner och hör till de många högerextrema grupper som regelbundet kan ses bland våldsamma demonstranter i Frankrike, vid sidan av svarta blocket.

Sex av dem dömdes villkorligt till fängelse för grov skadegörelse på Champs Elysées 2018 – däribland 21-åriga ledaren Marc de Cacqueray.

Sedan dess har den lilla gruppen tagit på sig flera våldsamma attacker mot vänstergrupper, rasifierade, hbtq-personer och journalist­er bland andra.

Även Bastion social och rojalisterna Action Français utför idag liknande attacker tillsammans med ”sina kamrater Zouaves Paris”.