Utrikes.

2019-05-25 15:15
Textilarbetare i Bangladesh. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: A.M. Ahad/AP/TT
Textilarbetare i Bangladesh. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

H&M gav felaktiga uppgifter

Under året har mängder av textilarbetare i Bangladesh fått sparken för att de kämpat för högre löner. Tidningen Arbetet kunde förra veckan avslöja att H&M undvikit att svara på frågan om hur många som sparkats i företagets fabriker, trots att de haft siffran. Även ETC fick felaktiga uppgifter av HM på frågan om hur många som sparkats.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under vintern strejkade tusentals arbetare i Bangladesh textilindustri för högre löner och som ett svar på detta fick flera tusen arbetare sparken. Sveriges radio har också rapporterat att arbetsgivarna svartlistat personer som strejkat eller organiserat sig, vilket har försvårat för många sparkade arbetare att hitta nya jobb. När ETC i april frågade H&M hur många som avskedats hos företagets underlevernatörer, till följd av protesterna, uppgav H&M att antalet var 1 000.

Andra siffror

När nätverket Clean Clothes Campaign, som äger ett fåtal aktier i H&M, ställde samma fråga till aktiestämman den 7 maj, blev svaret ett annat. Tidningen Arbetet, som tagit del av H&M:s svar, uppger att den verkliga siffran var 2 181. ETC hörde av sig till H&M för att höra var den felaktiga uppgiften om 1 000 uppsagda kom ifrån. I ett mailsvar skriver företagets kommunikationsavdelning:

”Den siffra du fick av oss den 12 april var baserad på den information vi hade vid tidpunkten, sedan dess har vi fått kompletterande information. Antalet uppsagda textilarbetare hos de textilfabriker som H&M-gruppen samarbetar med uppgår nu till 2 181.

För din kännedom arbetar vi tillsammans med ILO för att hitta en lösning tillsammans med arbetsgivarorganisationen BGMEA.”

Anmärkningsvärt lång tid

Maria Sjödin, från organisationen Fairaction anser att det är anmärkningsvärt att det har tagit tre månader för H&M att gå ut med informationen om hur många som avskedats hos deras leverantörer i Bangladesh. Hon lyfter också fram att avskedandena är särskilt allvarliga med tanke på att H&M:s strategi för högre löner bygger på att sömmerskorna själva ska kunna förhandla upp sina löner.

– Avskedandena avskräcker alla som jobbar i textilfabrikerna i Bangladesh från att protestera mot lönerna som är så låga att de inte räcker till ordentlig mat, boende och sjukvård, säger hon till ETC.

– Det är bra att H&M samarbetar med lokala fack för att lösa detta, men de borde redovisa vad som hänt med de här 2 181 personerna, hur många som kompenserats och hur många som fått tillbaka jobbet. H&M måste också tala om vad de gör för att se till att de som kompenserats istället för att få tillbaka jobbet inte svartlistats och därmed inte kan få anställning i andra textilfabriker.

I ett mail till ETC uppger H&M att de uppsagda textilarbetarna har alla fått avgångsvederlag som har förhandlats fram av facket.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.