Utrikes.

2019-09-04 09:50
Bild: Shutterstock / Henrik Montgomery/TT
Puffetikett
Dagens ETC

H&M-arbetare ville bilda fack – fick sparken

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tidigare H&M-skandaler

Tusentals sparkades i Bangladesh

I vintras gick tiotusentals textilarbetare i Bangladesh ut i strejk med krav på högre löner. Arbetsgivarna svarade med massavskedanden. Minst 7 500 arbetare fick sparken. Över 2 000 av dessa arbetade för H&M. Det kom också rapporter om att arbetsgivarna skapade databaser där många av arbetarna blev svartlistade – och därmed hade svårt att få nya jobb.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch krävde i samband med detta att de lokala myndigheterna utreder ”godtyckliga avskedanden”. H&M svarade till en början inte på frågan om hur många som sagts upp. Men efter att nätverket Clean Clothes Campaign (CCC), som äger ett fåtal aktier i H&M, i anslutning till årsstämman den 7 maj ställde en skriftlig fråga till företaget kom ett svar. Då  bekräftade H&M att 2 181 anställda hos deras underleverantörer i Bangladesh hade sparkats.

Övergrepp i Indien

Den internationella arbetsrättsorganisationen Worker Rights Consortium visade i juni förra året att dödshot, misshandelsfall och kast-relaterade övergrepp har skett hos en av H&M:s underleveran­törer i Indien: Shahi Exports.

På fabriken i Bangalore försökte ett gäng arbetare mellan mars och april att ansluta sig till en fackförening. Försöken slogs brutalt ned av fabrikens förmän. Enligt rapporten blev 15 anställda avstängda utan lön. En av de anställda fick motta dödshot mot sin familj av en personalchef vid Shahi Exports, samt blev fysiskt misshandlad av ett dussin andra anställda på order från chefer i fabriken – något som även rapporterats av den lokala engelskspråkiga dagstidningen Deccan Herald.

Långt under levnadslönerna

För sex år sedan lovade H&M att införa levnadslöner för de 850 000 personer som är anställda hos bolagets underleverantörer. Levnadslön är ett begrepp som förenklat innebär att de anställda ska få en lön som gör att de klarar sina vardagliga behov. Löftet skulle vara genomfört förra året, men så blev det inte. Det visade nätverket Clean Clothes Campaign (CCC) som samlar fackförbund och välgörenhetsorganisationer. De har intervjuat arbetare hos H&M:s underleverantörer i Bulgarien, Turkiet, Indien och Kambodja. Resultatet visar att H&M:s underleverantörer i Indien och Turkiet tjänar runt en tredjedel av levnadslönen i länderna, medan lönerna i Kambodja uppgår till ungefär en halv levnadslön. I Bulgarien uppger textilarbetarna att de tjänar mindre än tio procent av vad de skulle behöva för ha en anständig levnadsnivå.

CCC äger fem aktier i H&M och kunde därför på bolagsstämman föreslå att H&M:s hela vinst för 2018, 16 miljarder före skatt, skulle gå till att höja lönerna för de som tillverkar bolagets
kläder. Förslaget fick dock inte stöd bland övriga ägare, däribland familjen Persson som äger nära hälften av aktierna.