Utrikes.

2019-09-04 09:50
Bild: Shutterstock / Henrik Montgomery/TT
Puffetikett
Dagens ETC

H&M-arbetare ville bilda fack – fick sparken

Hundratals av de textilarbetare som syr H&M:s kläder i Bangladesh har fått sparken efter att de planerat att bilda en fackförening, enligt det internationella industrifacket Industriall.

Tidigare i år sparkades över 2 000 textilarbetare hos bolagets underleverantörer i Bangladesh.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Företaget SF Denim Apparels, som syr kläder åt bland andra H&M och Benetton, har konsekvent hindrat anställda att organisera sig fackligt. När textilarbetarna kom till jobbet den 18 augusti meddelades att 701 av dem skulle avskedas på stående fot.

Detta enligt uppgifter från det internationella industrifacket Industriall, som berättar att åtminstone hälften av dessa planerade att bilda en fackförening som skulle ledas av den Industriall-anslutna centralorganisationen Sommilito Garments Sramik Federation (SGSF). Deras ordförande, Nazma Akter, är djupt bekymrad.

– Arbetarna är uppenbarligen utsatta på grund av sitt engagemang i fackliga aktiviteter. För att göra saken värre är mer än 30 av de uppsagda gravida och kommer nu inte att få några förmåner, säger hon.

”Många spekulationer”

Den svenska modejätten H&M har ännu inte vidtagit några åtgärder.

– Det är många spekulationer i omlopp och för oss är det viktigt att inte gå några händelser i förväg. Vi ser allvarligt på uppgifterna och vårt team på plats i Bangladesh har just nu en dialog med lokala fackföreningar och fabriksledning för att reda ut bakgrunden till uppsägningarna, säger bolagets företrädare Ulrika Isaksson.

Enligt det internationella fackförbundet var 30 av de uppsagda gravida. Vad gör ni för att säkerställa situationen för dessa kvinnor?

– Våra initiala undersökningar visar att uppgifter om att gravida har sagts upp utan att få korrekt ersättning inte stämmer. Samtliga har fått de förmåner som de är berättigade till enligt nationell lagstiftning, säger Ulrika Isaksson.

Hur arbetar ni för att försäkra er om att de som tillverkar H&M-kläderna kan organisera sig fackligt?

– H&M-gruppens upp­förandekod ställer tydliga krav på att arbetstagare hos våra leverantörer har rätt att organisera sig och vi kommer säkerställa att våra krav efterlevs, säger Ulrika Isaksson.

Farligt för fackligt aktiva

Det är dock inte första gången som detta sker hos H&M:s underleverantör i Bangladesh. Förra året fick över hundra personer sparken från just SF Denim Apparels, efter att ha försökt organisera sig, enligt Industriall. Domstolsprocesser gällande dessa uppsägningar pågår fortfarande.

I vintras svarade arbetsgivarna återigen med massavskedanden efter omfattande protester bland textilarbetarna i Bangladesh. Över 7 000 personer fick lämna sina jobb, varav 2 181 personer arbetade med att tillverka H&M:s kläder, något som bekräftats av bolaget.

Detta gör att H&M:s ledning inte borde vara förvånad, menar Maria Sjödin på Fair Action, en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö.

– Bangladesh är ett av världens tio farligaste länder att vara fackligt aktiv i och vi har under året sett protester och massavskedanden. Det här ligger i linje med den utvecklingen. Man ska komma ihåg att arbetarna gör detta för överlevnad. Lönerna i Bangladesh är de bland de lägsta i världen och många har inte råd att gå till doktorn när de är sjuka, säger hon.

Vad tycker du att H&M ska göra annorlunda?

– Det vi kan se är att det är svårt för lokala organisationer att få fabriksägarna och regeringen att lyssna, men om H&M trycker på så kommer resultat, eftersom de är den största köparen av textilier producerade där. I det här specifika fallet måste de kräva av leverantören att de som har blivit avskedade för att de har velat starta en fackförening blir återanställda.

Ingått ett ramavtal

H&M ingick år 2015 ett globalt ramavtal med Industriall för
att säkra rätten för underleverantörernas anställda att organisera sig fackligt. Avtalet omfattar 1,6 miljoner av världens textilarbetare i cirka 1 900 fabriker.

– H&M:s strategi för att få upp lönerna bygger på att sömmerskorna ska kunna organisera sig och förhandla. Om de då blir avskedade när de försöker göra det så faller hela H&M:s strategi, menar Maria Sjödin.

Läs vidare på nästa sida: Tidigare H&M-skandaler