Utrikes.

2019-05-15 12:00
2 181 av arbetarna som förlorade sina jobb var anställda av underleverantör­er till H&M.  Bild: Henrik Montgomery/TT
2 181 av arbetarna som förlorade sina jobb var anställda av underleverantör­er till H&M. 
Puffetikett
Dagens ETC

H&M-arbetare förlorade jobbet efter strejk

I vintras strejkade tiotusentals textilarbetare i Bangladesh mot låga löner. Över 7 500 av dem sparkades senare.

Nu visar det sig att en stor del av dem var anställda av underleverantörer till H&M.

Efter de stora lönedemonstrationerna i december och januari avskedades minst 7 500 textilarbetare. Enligt lokala fackföreningar drabbades fackligt anslutna extra hårt, och människorättsorganisationen Humans Rights Watch krävde därför att myndigheterna skulle utreda ”godtyckliga avskedanden”.

Nu skriver tidningen Arbetet att 2 181 av textilarbetarna som förlorade sina jobb var anställda av underleverantörer till H&M. Det framgår i ett svar på en fråga som solidaritetsnätverket Clean Clothes Campaign, CCC, ställde till H&M i samband med årsstämman nyligen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Tidigare har H&M dock inte velat svara på hur många som har fått gå, istället har de publicerat flera uttalanden om strejken, och skrivit att de sympatiserar med textilarbetarnas frustration.

Måste kompenseras

CCC menar att H&M nu måste jobba för att de sparkade textilarbetarna ska återanställas eller kompenseras ekonomiskt.

– Om H&M, som köper från de här fabrikerna, inte gör någonting åt repressionen innebär det att de ser mellan fingrarna på den, säger kampanjstrategen Neva Nachtigal, till Arbetet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter