Utrikes.

2019-04-21 12:15
Tusentals textilarbetare i Bangladesh har demonstrerat för högre löner.  AP Photo
Tusentals textilarbetare i Bangladesh har demonstrerat för högre löner.
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

HM: 1000 har sagts upp

I januari strejkade textilarbetare i Bangladesh mot de låga lönerna i branschen. Tusentals tick sparken och många av dem är nu utestängda ur branschen på grund av svartlistning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Svenska inköp från Bangladesh ökar stadigt, enligt en rapport från Fair Action och Swedwatch är minst 50 svenska företag representerade i landet. ETC skickade frågan till ett antal stora inköpare, som är verksamma i Bangladesh: Stadium, Kappahl, HM, RNB retail and brands (Polarn & pyret), Åhléns, Lindex, Gekås, Ellos och Fristads, om arbetare sagts upp och svartlistats hos deras leverantörer.

”Det är cirka 1000 personer som sagts upp. Vi kan inte bekräfta det du skriver om svartlistning - vi är i nära dialog med fackförbund på de fabriker som vi samarbetar med och om vi får information från dem om att sådant sker kommer vi utreda det.”

Så svarade Ulrika Isaksson, från kommunikationsavdelningen på H&M-gruppen.

Kappahl och RNB svarade att inga arbetare sagts upp eller svartlistats på fabrikerna de anlitar.

Åhléns svarar mer utförligt att de varit i kontakt med samtliga leverantörer Åhléns samabetar med och fått information om att inga arbetare hos dessa fabriker deltagit i strejker.

Även Lindex uppger att de undersökt saken:

”Vi har genom vårt produktionskontor och lokala närvaro fortlöpande kontakt med de leverantörer och fabriker som vi arbetar med. Vi har undersökt om några uppsägningar av arbetare förekommit på grund av att de protesterat och/eller strejkat. Vi har inte funnit att så varit fallet. Våra fabriker ligger inte i de områden där det förekommit strejker och protester.”

Stadium skriver att de följer utvecklingen på flera sätt.

"Vi följer utvecklingen i Bangladesh och andra platser vi har produktion på genom dels egen personal på plats, tredjepart som genomför inspektioner samt vår Supplier Code of Conduct som även leverantörer av externa varumärken behöver förhålla sig till. Vi har varit i kontakt med leverantörer i produktionskedjan och ingen av deras arbetare av blivit uppsagd på grund av att ha protesterat eller strejkat. Endast en av våra leverantörer hade haft arbetare som strejkade, visserligen i en fabrik som vi inte har produktion förlagd i, men uppger att ingen blivit avskedad i samband med det. Vi följer också resultaten från kontrollerna i fabrikerna och skulle vi se en utmärkande personalomsättning i någon av dem följer vi upp det omgående."

Fristads, Gekås och Ellos svarade inte på frågorna.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.