Utrikes.

2021-07-21 16:13
Bild: AP
Puffetikett
Dagens ETC

Historiskt regn – minst 25 har dött av översvämningar i Kina

Förödande översvämningar har svept över Europa senaste tiden. Nu har liknande extremväder även slagit till mot den kinesiska provinsen Henan – där över 200 000 tvingats evakuera efter ett historiskt skyfall.

I helgen började det regna kraftigt i den kinesiska staden Zhengzhou. Sedan dess har det inte slutat.

Förödande översvämningar har nu drabbat Zhengzhou och andra städer i provinsen Henan. Meteorologer i landet uppger att området inte upplevt ett så här kraftigt regnoväder på tusen år, enligt Reuters. Vittnen beskriver hur vägar blivit till floder, som sveper med sig bilar och annan bråte.

Dog i tunnelbanan

Under onsdagsförmiddagen rapporteras att minst 25 personer har dött till följd av det extrema regnet. Tolv av dem omkom när översvämningarna drog ner i Zhengzhous tunnelbanesystem och hundratals personer behövde räddas, enligt Al Jazeera.

I den något mindre staden Gongyi så har översvämningarna skapat flera jordskred, hus har kollapsat och minst fyra personer har dött.

Presidenten Xi Jinping har i ett tv-sänt tal beskrivit situationen som "extremt allvarlig". Regeringen har under onsdagen skickat tusentals soldater och brandmän till regionen för att hjälpa till med sök- och räddningsarbetet, och över 200 000 personer har evakuerats. Enligt AP så har man även sprängt en damm i området för att avleda vattenmassorna.

Sårbara för klimatkrisen

Översvämningar är vanliga i olika områden av Kina under regnsäsong, skriver Guardian. Men effekten av dem har blivit värre på grund av landets snabba urbanisering – och på grund av klimatkrisen.

– På grund av den större befolkningen, infrastrukturen och den ekonomiska verksamheten, så är stadsområden mer exponerade och sårbara för klimatkrisen, säger Liu Junyan på internationella Greenpeace till kinesisk media.

Under sommaren har det uppstått flera fall av extremväder. Tidigare den här månaden så tvingades hundratusentals personer i provisen Sichua flyttas temporärt på grund av översvämningar och jordskred.

Enligt BBC:s väderprognos för Zhengzhou så kommer det kraftiga regnet att fortsätta under onsdagen, men avta kommande dagar.