Utrikes.

2021-07-23 19:15
Bild: TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Historiskt kraftig monsunsäsong – minst 36 döda i Indien

Hus har raserats och förts iväg i översvämningarna i den indiska delstaten Maharashtra. Den värsta monsunsäsongen på 40 år har nu lett till jordskred – och minst 36 människor rapporteras ha dött.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Årets monsunsäsong i delstaten Maharashtra – där största staden är Mumbai – har varit värre än vanligt. Det kraftiga regnet har satt igång flera jordskred och under fredagen rapporteras minst 36 personer ha dött, enligt BBC.

Delstaten har nu bett om att få nationell hjälp att rädda de tusentals personer som strandats till följd av katastrofen. Premiärminister Narendra Modi har svarat att Maharashtra kommer få regeringens fulla stöd. Den indiska marinen och myndigheten National Disaster Management Force har nu kommit till delstaten och hjälper till med att bland annat leta efter kroppar i det hårt drabbade distriktet Raigad.

Delar av delstaten har tappat nästan all kontakt med omvärlden, efter att översvämningarna lett till att broar och telefonmaster raserats. Myndigheterna har bett befolkningen att gå upp på hustaken, så att de kan bli upplockade med helikoptrar, då andra färdmedel inte kan ta sig fram i området.

Översvämningar uppstår årligen i Mumbai under monsunsäsongen, men regnets intensitet har ökat de senaste åren. Experter säger att det är klimatkrisen som ligger bakom att vädret i området blivit mer extremt.