Utrikes.

2019-10-21 12:26
Peter Schneider/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Historiska framgångar väntar de gröna i Schweiz

Två gröna partier väntas göra historiska framgångar i det kommande parlamentsvalet i Schweiz.

Det högerkonservativa folkpartiet SVP väntas backa, men förbli landets största parti.

På söndag ska ett nytt parlament väljas i Schweiz, och landets två miljöpartier väntas ta stora kliv. Enligt opinionsmätningarna kan De gröna, ett parti som ligger åt vänster, fördubbla sina ledamöter i parlamentets underhus med ett stöd på drygt 13 procent. Samtidigt klättrar mittenpartiet Grönliberalerna från fem procent 2015 till nästan åtta procent nu. 

Stämmer siffrorna blir De gröna fjärde största parti, och då blir frågan huruvida partiet, eller en koalition av de två miljöpartierna, kommer att kräva en av de sju ministerposter som de ledande partierna delar. 

Jämställdhet stor valfråga

Förutom miljön har jämställdhet och kvinnors rättigheter varit viktiga frågor i valrörelsen, och för första gången kommer minst tre av landets delstater att representeras av kvinnor. 

Det högerkonservativa folkpartiet SVP ser ut att backa med fyra procentenheter, men förbli Schweiz största parti med så mycket som 26 procent av rösterna. Partiet har upprepat kritiserats för att vara invandringsfientliga och för att konsekvent fördöma “klimathysteri” i schweizisk politik. 

Valdeltagandet i parlamentsval har genom tiderna varit lågt i Schweiz och ser även den här gången ut att landa under 50 procent.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Schweiz styrs av breda, stabila koalitionsregeringar och de fyra största partierna har möjlighet att bidra med ministrar. Huruvida de gröna kommer att kämpa för att få en egen minister, till följd av den förväntade framgången, är ännu okänt. 

Det låga valdeltagandet i parlamentsval i Schweiz har av statsvetare förklarats med att parlamentets makt är begränsad av delstaternas vetorätt. Därutöver har man folkomröstningar fyra gånger om året i Schweiz.