Utrikes.

2020-03-23 13:16
Sadiq Khan, borgmästare i London. Bild: Matt Dunham/AP/TT / Shutterstock
Sadiq Khan, borgmästare i London.
Puffetikett
Dagens ETC

Hemlösa erbjuds hotellrum i London och San Francisco

I utländska storstäder som London och San Francisco erbjuds hemlösa hotellrum i coronakrisen. 

– Uteliggare tvingas redan svåra och osäkra liv och jag är fast beslutsam att göra allt jag kan för att ge dem bästa möjliga skydd, säger Londons borgmästare Sadiq Khan, enligt BBC.  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Medan en hel värld kämpar för att minska smittspridningen av coronaviruset är alla hemlösa extra utsatta. Utan en fast bostad är det svårt att tvätta händerna, sköta hygienen och stanna hemma om man känner sig sjuk.

Bara i Stockholm rör det sig om många hundratals, kanske flera tusen, personer som lever i akut hemlöshet, vilket Dagens ETC skrev om för en dryg vecka sedan. 

I flera utländska storstäder har man hittat kreativa lösningar för att komma till rätta med problemet med hemlöshet i coronakrisen. 
Samtidigt kan också hotellbranschen få stöd, en sektor i stor kris sedan folk uppmanas begränsa sitt resande kraftigt för att minska smittspridningen.
 
I London har 300 hotellrum bokats upp i 12 veckor avsatta för hemlösa. Detta sedan stadens borgmästare Sadiq Khan inlett ett samarbete med en sammanslutning av hotell för att få till rabatterade priser. 

Får möjlighet att isolera sig

Hotellrummen ska ge avgörande skydd för de hemlösa, som får möjlighet att isolera sig själva.

– Uteliggare tvingas redan svåra och osäkra liv och jag är fast beslutsam att göra allt jag kan för att försäkra mig om att de, tillsammans med alla Londonbor, ges bästa möjliga skydd som går, säger Sadiq Khan, enligt BBC.  

Även i San Francisco har staden bokat upp 3 500 hotellrum för folk som måste hålla sig isolerade och 2 500 skyddsrum öronmärkta för personer utan egna hem. Rummen är till för personer som testar positivt för viruset, men som inte är i behov av sjukhusvård och som saknar ett ställe för att kunna själv-isolera sig, säger Trent Rhorer, chef på San Francisco's Human Services Agency, enligt LA Times.

San Francisco hade drygt 8 000 hemlösa, enligt den senaste räkningen 2019. I hela staten Kalifornien beräknas uppåt 60 000 hemlösa riskera att smittas av coronaviruset, varav 20 procent kan komma att behöva sjukvård. Det skulle innebära att Kalifornien behöver 12 000 sjukhussängar bara för de som idag lever på gatan. Detta i en delstat som redan innan pandemin bröt ut haft stora problem med överbelamrade sjukhus.

Inget övergripande arbete i Sverige

I Sverige har ett enstaka fall fått stor uppmärksamhet i sociala medier, där en person som ställt in sin resa erbjudit en hemlös man få ett par hotellnätter, via Stadsmissionen.

Men inget övergripande arbete, likt det i London eller San Francisco, görs på området från kommunerna, än så länge. 
När Dagens ETC tidigare intervjuade Jessica Hellberg, enhetschef vid Socialförvaltningen i Stockholms stad, lyfte hon fram att staden har en så kallad tak över huvudet-garanti. Den innebär att alla som befinner sig i akuta situationer ska erbjudas nattlogi på härbärgen. 

– Den plan som vi har är att få även den här målgruppen att stanna ”hemma”, det vill säga att de ska vara på härbärgen eller andra boenden, sade hon till Dagens ETC den 13 mars.