Utrikes.

2021-01-11 09:14
 • Trumpanhängare filmar under stormningen av den amerikanska kongressen. De mer extrema supportrarna håller till på krypterade forum. Bild: John Minchillo/AP
  Trumpanhängare filmar under stormningen av den amerikanska kongressen. De mer extrema supportrarna håller till på krypterade forum.
 • Frida Stranne har själv hört Trumpanhängare och andra uttrycka sin vilja att ta till vapen mot den politiska oppositionen.  Bild: Anders Andersson/TT
  Frida Stranne har själv hört Trumpanhängare och andra uttrycka sin vilja att ta till vapen mot den politiska oppositionen. 
 • Enligt Christian Christensen ligger misstron mot massmedier, den låga mediekonsumtionen och Trumps utspel bakom de högerradikala medieplattformarnas expansion. Bild: Stockholms universitet
  Enligt Christian Christensen ligger misstron mot massmedier, den låga mediekonsumtionen och Trumps utspel bakom de högerradikala medieplattformarnas expansion. 
 • Facebooks vd Mark Zuckerberg beslutade i torsdags att spärra Trumps konto.
  Facebooks vd Mark Zuckerberg beslutade i torsdags att spärra Trumps konto.
Puffetikett
Dagens ETC

Hemliga nätforum – en grogrund för våldsam USA-höger

Konspiratoriska, högerradikala medieplattformar både underlättade och eldade på angreppet mot den amerikanska kongressen. Ju mer extrema de är, desto mer ser plattformarnas medlemmar dessutom attacken som bara första steget mot att organisera ett väpnat uppror tillsammans, enligt flera experter

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Trumpanhängare i onsdags stormade den amerikanska kongressen i Washington D.C. lät de flitigt dela bilder på sig själva i olika högerradikala sociala medier. De livesände filmer från lokalerna de bröt sig in i, liksom från sin jakt på vicepresident Pence – utpekad som fegis och förrädare av president Trump.

Samma sociala medier underlättade även själva attacken mot kongressen. Trumpanhängarna tipsades av forummedlemmar om hur de kunde ta sig till kongressbyggnaden via gator med mindre polisnärvaro. De uppmanade varandra att ta med både verktyg att bända upp dörrar med, samt skjutvapen.

Ökad tillströmning

Under de senaste åren har miljontals amerikaner anslutit sig till den här typen av högerradikala medieplattformar, vars medlemmar vräker ut sig hat och delar allehanda konspirationsteorier.

– Det har varit en enorm ström till alternativa plattformar där man inte använder censur och där det finns konspirationer och vanföreställningar. Människors egensnickrande sanningar får fäste, säger Frida Stranne, universitetslektor och mångårig USA-kännare, till Dagens ETC.

Många av människorna i den här miljön framstår som världsfrånvända fanatiker, men det rör sig om en spretig samling som kommunicerar och fortsätter växa. Framväxten av de inflytelserika högerradikala sociala medierna bygger dels på att mediekonsumtionen i USA är påfallande låg. De flesta amerikaner läser inte de morgontidningar och tittar inte på de tv-stationer, som tenderar att vara respekterade utomlands.

Detta går hand i hand med att en stor del av amerikanerna sedan flera decennier också hyst en misstro mot de undersökande massmedierna.

– Även när jag växte upp i USA hördes anklagelser om att massmedierna är vänstervridna och står för ett elitbudskap. Men det som hänt nu under Trump är att man tryckt hårdare på den knappen än tidigare, säger Christian Christensen, amerikansk medborgare och professor i journalistik vid Stockholms universitet.

”En perfekt storm”

När sedan sociala medier som Facebook, Twitter, och de av högerradikaler använda Gab och Parler har dykt upp har det hjälpt till att skapa stora följarskaror som sprider falska uppgifter, missnöje och konspirationsidéer mellan varandra.

– En perfekt storm, så att säga. Och får man en president som väldigt medvetet talar om ”elitmedier” och som sprider misstro, så har det en väldigt stor genomslagskraft, säger Christian Christensen.

De mer radikala Trump­anhängarna tog helt enkelt presidenten på hans ord, när han demoniserade sina motståndare i kongressen. Medan angreppet pågick eldades det sedan på ytterligare i medieplattformarna.

Fem döda och dussintals arresterade senare så diskuteras redan vad konsekvenserna kan bli. Twitter valde omgående att stänga ner Trumps konto i tolv timmar. På torsdagen spärrades presidentens konton på Facebook och Instagram under återstoden av hans mandatperiod.

– Jag tror de är ganska nervösa nu för att det kan bli juridiska påföljder. Vi kommer kanske se lite strängare regler när det gäller yttranden i sociala medier. Men jag tror det finns flera svårigheter, för då måste man behandla alla politiker i alla länder på samma sätt, och det blir en väldig kamp, säger Christian Christensen.

En annan svårighet är att mer extrema krafter bland Trump­anhängarna håller till i ljusskygga, krypterade forum. I torsdags berättade den i Washington D.C. verksamme underrättelse­analytikern Mollie Saltskog, som granskat denna krypterade kommunikation, i en TV4-intervju att bilderna från kongressen blivit till ”inflammatorisk propaganda”.

”Högerextrema, nynazister och antiregeringsgrupper använder de här bilderna för att säga att det här är början på det stundande så kallade raskriget. […] De säger att detta är ett bevis på att om vi verkligen är organiserade, om vi har ledarskap och om vi har vapen nästa gång, så kommer vi lyckas mycket bättre”, sa Mollie Saltskog till TV4.

”Demokrater är kommunister”

De kommande veckorna kan bli avgörande för hur USA kommer utvecklas under de närmaste åren. Konspirationsteorin om att en Trumpvalseger har blivit stulen har miljontals anhängare, som finns kvar oavsett att Trump på torsdagen tog avstånd från våldsverkarna, och att han inom kort kommer upphöra att vara president.

Frida Stranne ser en risk för att saker kan eskalera, med tanke på det desinformationssamhälle vi lever i – och detta är förknippat med mycket allvarliga hotbilder.

– När jag genomförde en fältstudie i den amerikanska södern för ett år sedan så var det många – Trumpanhängare, människor runt om i samhället – som oberoende av varandra uttryckte att man var beredd att ta till våld och vapen om det skulle röstas fram en ”kommunist” till Vita huset. Numera ser många i dessa grupper alla Demokrater som kommunister som hotar amerikanska kärnvärden.