Utrikes.

2019-04-15 10:40
Jemen.  Bild: Hani Mohammed / AP Photo
Jemen.
Puffetikett
Dagens ETC

Hemliga dokument: Svenska vapen ”avgörande” i Jemen

Ett sekretessbelagt dokument från den franska underrättelsetjänsten bekräftar nu för första gången att svenska vapensystem används av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten i deras förödande krig i Jemen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är Disclose, en fransk organisation för undersökande journalistik, som erhållit det hemliga dokumentet från den franska underrättelsetjänsten. Under måndagen publicerade de nyheten tillsammans med fyra andra franska medieorganisationer samt den amerikanska nyhetssajten The Intercept.

Dokumentet innehåller en lista över vapensystem som används i Jemen och visar enligt The Intercept ”att Saudiarabien och Förenade Arabemiraten till överväldigande del är beroende av västproducerade vapensystem för att föra sitt ödeläggande krig i Jemen.”

Svenska vapensystem

Mer anmärkningsvärt är att bland de många franska, brittiska och amerikanska vapensystemen som används i kriget finns också svenska.

Det har tidigare spekulerats i att Saabs luftburna radarsystem Erieye kan användas såväl för att leda stridsflyg i Jemen som att upprätthålla den blockad som saudierna och emiraterna utsätter Jemen för. Nu bekräftas för första gången att Erieye verkligen ”opererar i Jemen från Saudiarabien”.

Erieye beskrivs dessutom som ett av de ”avgörande” vapensystemen i saudiernas luftvärn. Det kan till exempel innebära att Saabs Erieye används för att leda de stridsflygplan som sedan 2015 har bombat civila mål som skolbussar och begravningar i Jemen.

"Viktigt avslöjande"

Förutom Erieye nämner dokumentet också att patrullbåtar från Swedeship Marine används av Förenade arabemiraten för "logistiska rörelser” mellan Assab i Etiopien och den jemenitiska kusten.

– Det här är ett oerhört viktigt avslöjande. Vi och fler med oss som försökt lyfta Sveriges och andra länders stöd till detta fruktansvärda krig har bemötts med att det saknas bevis för att svenska vapen faktiskt används. Med den här informationen går det inte längre att ducka för det delansvar som vapenexportörer har för det enorma lidandet i Jemen, säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Hur går det ihop med svensk lagstiftning?

– Det finns möjligheter inom det svenska regelverket att säga nej till följdleveranser och dra tillbaka redan godkända vapenaffärer om det finns särskilda skäl för det. Det brutala krig som pågår i Jemen borde vara ett sådant. Mänskliga rättigheter ska enligt regelverket vara ett centralt villkor för svensk vapenexport

Vad Sverige nu bör göra är enligt Linda Åkerström självklart.

– Alla följdleveranser till den krigförande koalitionen måste avbrytas. Den planerade leveransen av Saabs radar och stridsledningssystem Globaleye till UAE, en uppföljare av det system som nämns i de franska dokumenten, måste stoppas. Om den genomförs kommer UAE:s militära förmåga öka ytterligare.

Kriget i Jemen

68 000 jemeniter, civila och stridande, har dödats i kriget sedan 2016, enligt beräkningar från Armed Conflict and Event Data Project.

Ytterligare över 85 000 beräknas ha dött i svält och sjukdomar till följd av kriget, enligt Rädda barnen.

10 miljoner människor i Jemen är idag ”ett steg från svält” enligt FN:s livsmedelsprogram WFP.