Utrikes.

2017-10-17 11:14
Protesterna har spritt sig till huvudstaden i Marocko, där invånarna uttrycker sitt stöd för demonstranterna i Rif-regionen. Kravet om att släppa alla politiska fångar får nu störst fokus. Bild: Mosa’ab Elshamy/AP
Protesterna har spritt sig till huvudstaden i Marocko, där invånarna uttrycker sitt stöd för demonstranterna i Rif-regionen. Kravet om att släppa alla politiska fångar får nu störst fokus.

”Hellre döden än förödmjukelse”

När Hirak, folkrörelsen i Marocko, fyller ett år sitter i princip hela ledarskapet inburat och riskerar att dömas till decennier i ­fängelse.

Regimen och aktivisterna tycks nu överens om en sak: rättegångarna som väntas inledas i dag kan avgöra ­rörelsens framtid.

Den 3 oktober skulle rättegången mot journalisten Hamid El ­Mahdoui inledas. Mahdoui, som är chef och redaktör för nyhetssajten Badil.info, hade redan dömts till ett års fängelse för att ha ”uppviglat till protest” och hade suttit i isoleringscell sedan juli då han först greps. Nu stod han åtalad för att ”inte ha rapporterat om ett brott som riskerar rikets säkerhet” vilket kan ge ytterligare två till fem års fängelse.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den typen av åtalsbeskrivningar avskrivs som trams av flera försvarsadvokater och människorättsorganisationer. Soraya El Kahlaoui menar att Hamid El Mahdoui och de över 300 personer som sitter inburade för att ha kopplingar till Hirak är politiska fångar.

– Vet du att 51 av dem är barn, säger Kahlaoui, som koordinerar Casablancas stöd till de politiska fångarna, till Dagens ETC.

De som anklagas för att vara Hiraks ledare sitter i ett fängelse i Casablanca, åtalade för brott som att hota rikets säkerhet, uppvigling och att delta i väpnat uppror. Flera av dessa omkring 50 personer, varav sju journalister, kan dömas till fängelse i upp till 20 år, eller dödsstraff. Soraya El Kahlaoui tror inte att någon kommer att dömas till döden, men hon menar att åtalspunkterna visar hur hårt myndigheterna går fram för att kväsa rörelsen.

– Staten vill statuera ett exempel.

Tv-sända rättegångar

Enligt Kahlaoui var det också därför som journalisten Hamid El Mahdoui, när hans rättegång skulle inledas den 3 oktober, förvånad upptäckte att statliga tv-kameror var riktade mot hans plats i rättegångssalen; regimen vill använda rättegångarna för att smutskasta Hirak samtidigt som de avskräcker från vidare protester.

Hamid El Mahdoui accepterade inte detta.

– Jag vägrar att låta mig filmas av Kanal 1 och 2 eftersom de är respektlösa och oprofessionella och tjänar intressena hos dem som har gripit mig, sa han enligt Morocco World News.

Hans advokat protesterade och lyckades skjuta upp rättegången till den 17 oktober. Om tv-kamerorna är kvar då – och om de används i de andra rätte­gångarna som väntas under hösten – återstår att se. Om regimen lyckas kväsa Hirak är också en öppen fråga. Hittills har de mött ett ytterst envist motstånd, berättar Soraya El Kahlaoui.

– Aktivisterna är väldigt starka. De ger sig inte och under rättegångarna säger de rörelsens slagord som är ”Hellre döden än förödmjukelse”.

Kraven får stå tillbaka

Det är inte ett teoretiskt budskap. Sedan den 9 september har över 35 fångar gått ut i hungerstrejk, och flera av dem är nu vid väldigt dålig hälsa och kan dö, enligt Kahlaoui.

Ända sedan protesterna började för ett år sedan har dess epicenter varit staden Al Hoceima i Rif-regionen i norra Marocko. När polisen i maj slog ner demon­strationerna på gatorna tog invånarna sig till bostadshusens tak och slog på kastruller och stekpannor. De höll också demonstrationer på stranden, vilket fick en lyckad åtlöjeseffekt när bilder och filmer spreds på nätet på till synes förvirrad kravallpolis i vattenbrynet som försöker stoppa badklädesförsedda demonstranter.

Nu har polisrepressionen gjort att det är färre protester i Al Hoceima, men de fortsätter på många andra håll i Rif-regionen. De ursprungliga kraven på jobb, sjukvård och utbildning får nu stå tillbaka för det centrala kravet: släpp alla politiska fångar.

Kan få fram sina budskap

Rättegångarna som väntas under hösten kan komma att bli ett avgörande skådespel, enligt Soraya El Kahlaoui. Att staten satsar så hårt på att offentliggöra rättegångarna bjuder enligt Kahlaoui aktivisterna på ett tillfälle att utnyttja strålkastarljuset, få fram sina budskap och symboliskt ställa staten inför rätta, berättar hon.

– Hela Marockos framtid står på spel nu.

Ett år med Hirak

28 oktober: Al Hoceima i Rif-regionen krossas fiskhandlaren Mouhcine Fikri till döds i en sopbil efter tumult med polisen. Omedelbara protester utbryter.

November: Hirak-aktivister reser runt i Rif och samtalar med medborgare om deras bekymmer och krav. Under de kommande månaderna formuleras en kravlista och grunden till rörelsens breda stöd byggs.

Mars: Hiraks kravlista presenteras. Den 8 mars hålls en kvinnodemonstration med Hirak-förtecken, ett av många tecken på kvinnors framträdande roll i protesterna.

26 maj: En imam predikar i Al Hoceimas största moské och uppmanar folk att avstå från att delta i demonstrationerna när den populäre Hirak-aktivisten Nasser Zefzafi avbryter imamen och frågar om moskén är Guds hus eller maktelitens hus. Efter detta slår polisen till hårt och Zefzafi grips ett par dagar senare. Han har suttit i isoleringscell i Casablanca i över fyra månader i väntan på rättegång medan slagordet ”Vi är alla Zefzafi” spridit sig över landet.

8 augusti: En sommar av stora demonstrationer och sammandrabbningar med poliser slutar med Hiraks första dödsfall, då en person avlider efter att ha träffats i huvudet av en av polisens tårgasgranater.

17 oktober: En av många kommande rättegångar väntas inledas, den mot journalisten Hamid El Mahdoui, som är chef och redaktör för nyhetssajten Badil.info. Han är redan dömd till ett års fängelse men kan få ytterligare två till fem år. Statliga tv-kanaler kan komma att sända rättegången.