Utrikes.

2014-05-05 12:49
Sandra Ntebi, som driver en ständigt ringande telefonjour för hbtq-personer i Uganda. Bilden togs i samband med en prideparad i Uganda förra året, innan den ökända antigaylagen infördes i landet.  Bild: Amy Fallon/IPS
Sandra Ntebi, som driver en ständigt ringande telefonjour för hbtq-personer i Uganda. Bilden togs i samband med en prideparad i Uganda förra året, innan den ökända antigaylagen infördes i landet.

HBT-personer flyr undan hot och våld i Uganda

Två månader har gått sedan Uganda införde den skärpta antigaylag som kritiserats hårt av omvärlden. Nu rapporteras om en intensifierad jakt på hbtq-personer.
   – Idag handlar allt om att överleva, säger 23-årige Beyondy, som lever gömd av rädsla för att bli attackerad.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sandra Ntebi sitter på ett hotell i Ugandas huvudstad Kampala och hennes mobiltelefon ringer oavbrutet.

– Jag är helt utarbetad, säger hon.

Sandra Ntebi driver en jourtelefonlinje dit hbtq-personer som utsatts för trakasserier kan vända sig för att be om råd.

– Vissa har kastats ut från sina hem, en del sitter fängslade. Varje dag kommer det nya fall, berättar hon.

För två månader sedan undertecknade president Yoweri Museveni den drakoniska lag som skärpte straffen för homosexuella i Uganda. Lagen föreskriver bland annat livstids fängelse för personer som vid upprepade tillfällen haft samkönat sex, även om det skett i samtycke.

Sedan dess har många hbtq-aktivister flytt utomlands och de flesta gay-organisationer har lagt ned sin verksamhet, enligt Sandra Ntebi. Samma dag som intervjun äger rum har hon diskuterat fyra nya fall där personer som antingen är homo­sexuella eller har anklagats för att vara det har blivit vräkta, gripits av polisen eller utsatts för attacker av folkmobbar.

– Situationen är spänd. Lagen uppmuntrar till våld, säger hon.

Många har lämnat landet

I början av april genomförde Ugandas säkerhetspolis en razzia mot en icke-vinstdrivande klinik som bedrivs i samarbete med Makerereuniversitetet – en av få platser i Kampala där aidssjuka hbtq-personer kan få hjälp. Tillslaget skedde efter att polisen anklagat kliniken för att ha ”rekryterat och tränat unga män att utföra onaturliga sexuella handlingar”.

Många hbtq-aktivister och homosexuella ugandier har enligt Sandra Ntebi antingen valt att lämna landet, eller gått under jorden. Själv besöker hon bara nödlinjens kontor när det är absolut nödvändigt.

En av dem som nu tvingas gömma sig är en 23-årig kläddesigner som kallas för Beyondy. Fram till att den nya lagen undertecknades brukade han arbeta med att sy kläder åt sina kunder. Men nu bor han istället i ett litet kyffe i ett slumområde där han håller sig inomhus större delen av tiden. Han lämnar bara sitt hem när han måste.

– Jag vill att människor ska upptäcka mig och min talang. Men just nu är det omöjligt – nu handlar allt om att överleva och att hålla tyst, vara osynlig hela tiden, berättar han.

Situationen förvärrad

Redan innan den nya lagen ­undertecknades utsattes Beyondy ofta för våld, och han menar att den nya lagen för­värrat situationen.

– Du vet, nyligen sade någon ”om vi hade ett val mellan att förlåta en våldtäktsman och en homosexuell, så skulle vi välja våldtäktsmannen”, säger han.

I mars lämnade hbtq-aktivister in en anmälan mot den nya lagen som de hoppas snart ska behandlas av landets konstitutionsdomstol. Enligt uppgifter i tidningen The Observer vill dock landets regering att anmälan ska avvisas eftersom den motsätter sig att lagen skulle stå i strid med konstitutionen, vilken slår fast att alla medborgare ska vara fria, jämlika och skyddade från förnedrande behandling.

Problemet inte bara lagen

Beyondy menar samtidigt att det inte bara är den nya lagen som utgör ett hot. Det grundläggande problemet är den omfattande homofobin som enligt många aktivister har förvärrats av västerländska evangelister.

– Det sitter i människors sinnen och även om lagen skulle dras tillbaka skulle de tänka på samma sätt, säger Beyondy.

Kritiserad lag

För drygt två månader senad undertecknade Ugandas president Yoweri Museveni en antigaylag som har kritiserats hårt av stora delar av omvärlden. Den nya lagen föreskriver bland annat livstids fängelse för personer som vid upprepade tillfällen haft samkönat sex, även om det skett i samtycke.